Ски и културен туризъм. Забележителности, които може да видим в Банско

1
Добави коментар
bdmundo
bdmundo

Като един от най-популярните ски курорти в Европа и безспорен първенец сред зимните курорти в България,  разположен в полите красивата Пирин планина, Банско е предпочитана дестинация за почивка на мнозина хора от страната и чужбина. По склоновете под връх Тодорка се намират едни от най-добрите ски писти, привличащи любители на зимните спортове през периода от Декември до Март. Но Банско не е само ски!

Град Банско е бил един от най-важните културни и просветни центрове в Югозападния регион на България през 19 век. и дом на едни от най-знаменитите и важни народни будители като Никола Вапцаров, Паисий Хилендарски и Неофит Рилски. Днес в Банско се намират пет от 100те национални туристически обекта на България, които могат да бъдат един от главните поводи да посетите Банско, ако сте привърженик на културния туризъм. Всичките 5 обекта се намират в центъра на планинския град, в непосредствена близост един до друг и могат да бъдат посетени за един ден.

Първата забележителност, която непременно трябва да посетите в Банско е църквата „Света Троица”, разположена в самия център на града. Православният храм е изграден през 30-те години на 19 век, от местни майстори под ръководството на Димитър Доюв. Няколко години по-късно е изградена и впечатляващата камбанария с часовникова кула, превърнала се във визитна картичка на Банско.

Църквата Света Троица с камбанарията, в центъра на град Банско

В съседство с църквата „Света Тройца” се намира родната къща на един от най-значимите български книжовници – Неофит Рилски, добила статут на къща-музей със важно историческо и културно значение. В нея е представена експозиция на документи, снимки и пособия, които са били от изключително важно значение за патриарха на възрожденската просвета. Едно от най-интересните места в къщата е стаята със стенописа на родословното дърво на Неофит Рилски.

Къщата музей Неофит Рилски

Не далеч от центъра, само на няколко преки от къщата-музей „Неофит Рилски” се намира Велянова къща – един от най-интересните в архитектурен план обекти в Банско. Къщата е построена от заможен, местен търговец в типичния за Банско стил  от епохата на Възраждането – с масивна каменна ограда, голяма двуетажна къща от камък и дърво с прилежащите помещения за животни и простирен двор с кладенец. В последствие, фасада и стаите на къщата били декорирана с красиви дърворезби и стенописи от прочутия по това време Велян Огнев – виден представител на Банската художествена школа.

Веляновата къща в Банско

Постоянната иконна изложба под номер 4 в списъка на 100те национални туристически обекта. В експозицията са представени икони на майсторите от Банската художествена школа от XVIII – XIX век.

Къщата-музей “Никола Вапцаров” е 5-ят обект част от 100те национални туристически обекта, разположена на централния площад в град Банско. Родният дом на знаменития български поет отваря врати като музей през далечната 1952 година. От тогава до наши дни, експозицията в музея бива променяна многократно, за да бъде представена по най-добрия и достъпен начин личността и творчеството на Никола Вапцаров.

Къща музей Никола Вапцаров

Други интересни забележителности в Банско са градският Исторически музей, Домът на изкуствата и Буйновата (Тодева) старинна къща.

© Copyright Balcon del Mundo

Всички текстове и снимки в тази статия са със запазени авторски права. Balcon del Mundo  потвърждава, че предоставя на всекиго правото да използва материалите за всякакви, включително комерсиални цели, и да го променя според потребностите си, при условие че спазва посочения лиценз. (CC BY 4.0)