Берил лидер от семейство скъпоценности

1
Добави коментар
Aleff
Aleff

Скъпоценностите (скъпоценни камъни) се групират на семейства под едно име, Берил в даденият случай. Друг пример Рубин и Сапфир са към семейството на Корунд.

Скъпоценните камъни от групата на берил са, изумруд, аквамарин, златист берил , морганит и биксбит .

Берил лидер от семейство скъпоценности

Всички скъпоценности от семейството на Берил са алуминиево-берилиеви силикати и имат твърдост от до 8 по скалата на Мос. Разновидностите на берила се разпознават по своя цвят, но се различават съществено и по своята прозрачност и чистота.

Най-скъпият от семейството на скъпоценностите берил е Изумруд, който има най-много включвания и най-малка прозрачност. Изумрудът е прочут със своя несравним цвят, който се дължи на следи от хром. Колумбия се слави с най-много смарагди – изумруди, важни залежи има и в Бразилия, Зимбабве, Афганистан, Мадагаскар, Нигерия и Танзания.

Аквамарин е Вторият най-известен берил е аквамаринът, наречен така заради своя цвят на морска вода. Цветът му се дължи на следи от желязо. Най-наситените цветове се ценят най-много, макар че много от по-тъмните цветове на пазара са били подобрени чрез топлинна обработка. Традиционният източник на аквамарин е Бразилия, конкуренти на находища от аквамарин се появиха в Мозамбик.

Всички останали берили са познати като скъпоценен берил, но розовата разновидност е получила наименованието морганит, в чест на американския банкер и колекционер на скъпоценни камъни, Дж. П. Морган. Обикновено морганитът е нежно розов до виолетов, но съществува и розово-оранжева разновидност. Най-прочутите залежи на морганит се намират в Афганистан.

Златист берил, който бива лимонено жълт и златистожълт, има изключително голяма чистота. При него включванията са рядкост и невероятната чистота, съчетана с прекрасен цвят, превръща този берил в отличен камък за всякакви бижута. Златистият берил се среща в Бразилия, Мадагаскар, Намибия, Нигерия, Шри Ланка и Зимбабве.

Съществуват сравнително редки разновидности на берила. Малиново червената разновидност често появява на пазара под името биксбит. Той е доста рядък и се среща единствено в щата Юта в САЩ. Безцветният берил се нарича гошенит, по името на едно място в Гошен (Масачузетс).

*За консултации: Красимир Куртев – doctor honoris causa 0897 339585 и 0887 392139

Следва да се отбележи, че скъпоценният камък хризоберил, въпреки своето име, не е член на семейството на берил. Хризоберилът има различен химичен състав (берилиево-алуминиев оксид) и твърдост 8,5 по скалата на Мос. Видът на хризоберила може силно да наподобява този на златистия берил. Най-прочутият хризоберил е александритът.

От личен опит, скъпоценностите от семейство Берил въздействат като благоприятна терапия при, астма, заболявания на черния дроб, проблеми с очите, сърдечни проблеми, световъртеж, импотентност, и белодробни блокажи, включително катаракта. Имах реципиент, една жена с диоптри както следва 5.05 ляво око и 5.10 дясно око. Дамата вече дори не носи очила.

Мистичните свойства на Берил

Берил е мощен енергиен камък помагащ при конфликти и спорове. го прави собственик непобедими, но не прекалено агресивни. Морганит (Розов Берил) привлича и поддържа любовта. Насърчава любящи мисли и действия, активира и почиства сърдечната чакра, успокоява стреса и е от полза за нервната система. Въздейства при мнителност и егоизъм, които блокират духовният напредък. Той подпомага узнаването на пренебрегнати душевни необходимости на душата, помага при признаването емоционални нужди и неизразени чувства. Морганит е мощен камък за разтваряне съзнателната или несъзнателната устойчивост на изцеление и трансформация, позволява на сърцето да се отвори, за да получи безусловна любов и изцеление.

22 total views, 22 views today

Фейсбук Коментари