Битката за Белия дом

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

С първичните избори борбата за президентския пост в САЩ навлиза в гореща фаза. Те са от решаващо значение за кандидатите. Нищо не е изключено, включително провал или победа на Тръмп – информира от Вашингтон „Дойче веле“

Почти никой в Америка не знае точно как протичат първичните избори и не може да направи разлика между политическите клики и правилата на републиканците и демократите. Всеки американец обаче знае, че предварителните избори в Айова и Ню Хемпшир са от решаващо значение за бъдещето на мъжете и жените, които ще бъдат издигнати от съответната партия като кандидати за президентския пост.

Хората, които не са израснали в тази система, трудно могат да разберат защо именно първичните избори в Айова са от толкова голямо значение. В този малък щат живее едва 1% от общото население на Америка. Тук има четири пъти повече свине, отколкото жители и тук се отглежда всяка пета американска царевица.

И точно в Айова на 1 февруари започва най-горещата фаза на номинациите за президентския кандидат.  

Малки предварителни избори от голямо значение

Почти философски въпрос е защо тези първи предварителни избори играят толкова голяма роля. Дали защото често са набелязвали тенденцията за изхода от цялостната предизборна кампания? Или са толкова важни, защото участниците в тях вземат насериозно решението на избирателите, които ще определят облика на кампанията през идните месеци?

Сигурно отговорът на този въпрос е от голямо значение само за философите. За кандидатите обаче е в сила друго нещо. Те знаят, че който не успее още в началото да спечели червени точки, трудно може да навакса. И ако не спечелят номинацията в нито един от тези два щата, могат да се простят с по-нататъшната борба. Защо обаче е така?  

Да спечелиш избирателите

В тези предварителни избори кандитатите трябва да докажат, че действително са избираеми. Трябва да докажат, че не само са в състояние да съберат милиони долари и да спечелят важни поддръжници, а и че са в състояние да спечелят избирателите. Те трябва да покажат, че могат да спечелят хората на своя страна, а не да разчитат само на анкетите. Трябва да докажат, че са в състояние да изпълнят очакванията, които са събудили.  

Шоуто на Тръмп не минава навсякъде

Тези очаквания изглеждат различно при отделните кандидати. Да започнем с Доналд Тръмп. От шест месеца той се радва на невъобразимо медийно внимание. Напук на всички коментатори и независимо от изцепките си, Доналд Тръмп доминира заглавните страници на пресата.

Ако се вярва на анкетите, хората го обичат, защото той заема позицията на независим аутсайдер. Не е корумпиран и на него може да се вярва. И преди всичко е човек, който знае как да печели. Именно това може да се превърне в препъникамък за Доналд Тръмп в Айова. Хората тук са фермери и вярват в Бога, а не на самодоволни и глупави вицове. Твърде възможно е те да не харесат шоуто на Тръмп.

Може да не харесат и неговия ход да привлече Сара Пейлин на своя страна, за да спечели гласовете на религиозната работническа класа. И тогава? Какво прави човек, който залага само на нюха си към победа? Хвърля кърпата? Доналд Тръмп е способен на такъв ход. А неговите вътрешнопартийни противници ще използват ситуацията.

Републиканският истаблишмънт го мрази толкова много, че дори бившият кмет на Ню Йорк и милиардер Майкъл Блумбърг не изключва възможността да се кандидатира, при положение че Тръмп спечели номинацията на републиканците, а Бърни Сандърс – тази на демократите.

Демократите

Бърни Сандърс е провокацията от другата страна на барикадата. Само допреди няколко седмици изглеждаше невъзможно този непознат самопровъзгласил се социалист да получи някакъв шанс срещу империята на политическите клики, начело с Хилари Клинтън. Ако се вярва на анкетите обаче, това е възможно.

Какво ще означава за Хилари Клинтън, ако Бърни Сандърс спечели първичните избори в Айова? Тоест ако му са удаде да повтори успеха на Обама от 2008 г.? За губещия остава само големият въпрос – може ли в крайна сметка да успее, когато се стигне дотам, избирателите да решават, а не партийният апарат?

Тези съмнения са отрова за кредиторите, за поддръжниците и в крайна сметка за тези, които не са решили за кого да гласуват. В историята има много случаи, когато при съмнения хората жертват убежденията си, за да застанат на страната на победителите.

Рядко началото на изборната борба в Америка е било заредено с толкова напрежение. И никога досега Америка не е била толкова разединена. Бърни Сандърс от едната страна и Доналд Тръмп от другата са олицетворение на тези крайности, заключава „Дойче веле“.

Източник: Дойче веле / автор: Инес Пол