Най-популярните супи по света

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Борш, гулаш, гаспачо, таратор, минестроне… – ще ги откриеш сред близо 200 рецепти за супа в Kulinaria.bg

„Супа за вечеря, супа за обяд, винаги си първа ти на тоя свят! – пееше Лигавата костенурка от „Алиса в Страната на чудесата“ – Супа за вечеря, супа за обяд, нищо са пред тебе пуйка, шоколад! Кой ще иска друго, щом му дадат супа! Кой не дава всичко за паница супа… супа превъзходна!“…

Супата има дълга история, която датира чак до зората на кулинарията. Във времената, когато храната е била оскъдна, а съставките са били трудно набавяни, супата е била бърз и евтин начин за засищане.

За прародител на супата се смята по-течният вариант на овесената каша. Зърнените култури освобождават нишесте и помагат тя да се сгъсти.

Историците смятат, че за първи път супи в заведения за обществено хранене се сервират през XVIII в. в Париж. Всяка култура има собствени вариации на супите. Ето някои от най-популярните супи в различните части на света:

В Испания традиционна е студената доматена супа – гаспачо. 

Най-известната руска супа е борш. Страната, откъдето произлиза боршът, е Украйна, но тази супа е харесвана и в други държави от бившия СССР. В Русия се приготвя от цвекло, месо и зеле. Зелето е основна съставка и в друга популярна там супа – шчи.

Минестроне е най-популярната супа в Италия. По оригинална рецепта тя е топла и се прави само от различни видове зеленчуци. 

В Тайланд най-популярната супа е пилешката, към която там се добавя нискомаслено кокосово мляко. 

Унгария е прочута със своя гулаш, който се приготвя най-често като яхния, но има и супена версия.

Ако сте планирали пътуване до Франция, със сигурност трябва да опитате френската лучена супа. 

Традиционната виетнамска супа се прави от свинско месо, царевица и зеленчуци.

В Гърция най-известната супа е лимонената, която се прави от сварено пиле, цели парчета лимони и копър.

Виж още: Кулинарни рецепти по гръцки

У нас най-консумираните супи са пилешката, шкембе-чорбата и тараторът. Студената супа от кисело мляко и краставица се смята за един от символите на България.

Като градска легенда се разправя как навремето по родното Черноморие група англичани, възмутени, че им се сервира студена супа, поискали тараторът да бъде стоплен пред тях… след което стоически го изяли.

Виж още: Всички рецепти за супа в Kulinaria.bg

Източник: По материали от foodpanda