Екскурзия до Венеция със словенска ривиера | Family Travel

1
Добави коментар
ViktorP
ViktorP

С тази екскурзия в Италия и Словения ще се насладите на красотата на един от най-романтичните и снимани градове в целия свят.Ще се разходите из дантеления Бурано,ще узнаете тайните на венецианското стъкло на стъкления Мурано.Ще изживеете прекрасни мигове и ще останете пленени от величието на площад Сан Марко,от Двореца на дожите-чудо на средновековното строителство  и великолепната базилика.Ще посетите завладяващите и чаровни градчета на словенската Ривиера- скъпоценното бижу Пиран и Копер-изящество от венецианска готика и ренесанс.

 

 

1 ДЕН: СОФИЯ – ПОСТОЙНА

Екскурзията до Венеция започва с тръгване от София за Словения в 06:00ч. от храм-паметник „Александър Невски“. Транзитно преминаване през Сърбия и Хърватия. Пристигане вечерта и настаняване в хотел.Вечеря. Нощувка в района на Постойна.

2 ДЕН: ТРИЕСТ – ВИНАРНА „ DE STEFANI“ – ПАДУА – ЛИДО ДИ ЙЕЗОЛО

Закуска. Отпътуване за Триест. Жителите на малкия град могат да се похвалят не само с културното си и историческо наследство, за което свидетелства божествения и аристократичен   замък Мирамаре /6 EUR/ с уникалните си градини (където са живели ерцхерцог Фердинанд Максимилиян и съпругата му Шарлота), но и с това, че в Триест се съдържа самата есенция на La Dolce Vita. Следва посещение на историческата винарна “De Stefani“, в която през юли 1918 година получава първа помощ и се възстановява Ърнест Хемингуей, сериозно ранен през Първата Световна война. “Виното е един от най-великите знаци на човешката цивилизация“, казва Хемингуей и ние ще се съгласим с него , дегустирайки легендарните италиански вина, сред които и Refrontolo Passito Marzemino, споменато от Моцарт в операта  „Дон Жуан „.

Пътуването ни продължава  към Падуа за глътка класическа Италия. Първото място, на което  ще попаднем  е площадът „Прато да ла Вале” един от символите на Падуа, втори по-големина в Европа  (88620 м2) след Червения площад в Москва, на който са разположени  78 статуи. Ще посетим и велечествената базилика Сан Антонио – един от най-почитаните светци в Италия. Това е светеца, покровител на децата, бедните и пътуващите. Наричат го „бащата на науката, Светлината на Италия, Учителя на живота, на слънцето в Падуа“. Влизайки във вътрешността на базиликата ще  се възхитим на прелестния й олтар, над който се е трудил световноизвестния Донатело. В саркофага на Сан Антонио  богомолците от цял свят пускат специални листчета с написани върху тях съкровени желания с очакването те да се сбъднат. Красотата, която се намира под седемте купола на базиликата може да се сравни само с Ватикана. След чаша Белини (Bellini), съставено от бяло газирано вино (обикновено Prosecco или Шампанско) и смлени бели праскови, отпътуваме за живописното Лидо ди Йезоло. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

3 ДЕН: ДАНТЕЛЕНИЯТ БУРАНО – СТЪКЛЕНИЯТ МУРАНО – ВЕНЕЦИЯ

Закуска.Екскурзията продължава с корабче, с което ще акостираме на шарения и пъстър Бурано.  Отплаваме за Мурано, където ще узнаем дълбоко пазената тайна на венецианското стъкло. При всички положения обаче, едно е сигурно – стъкленият свят на Мурано оставя незабравим емоционален отпечатък у всеки посетител, а стъклените сувенири, които туристите отнасят със себе си разказват романтичните истории на едно от най-красивите места под слънцето.

Продължаваме за Венеция с корабче през Венецианската лагуна. Очарователен град, родил се като приказка между морето и небето, пълен с тайни и красоти, блестящи цветове и неизчерпаемо изобилие от изкуство и архитектура!  Ла Серенисима, Републиката на спокойствието, която отразява състоянието на духа! Площад „Сан Марко“ е невероятна картина, която те приковава с изящната си хармония и величественост и поражда усещането, че се намираш пред нещо възвишено и нереално. Чудо на средновековното строително изкуство е Дворецът на дожите! Тази приказна гледка, която е неповторим образец на венецианското изкуство, просто те оставя без дъх и  те кара да занемееш от възхищение пред ума и таланта на поколения венециански майстори и архитекти.  На площад „Сан Марко”, устремила се към небето, доминира  почти стометровата Кампаниле – символ на града, наречена  „El paron de casa“ (господарят на къщата, тоест на града).  Ще видим и  необикновената часовникова кула, чийто огромен часовник, украсен със злато и емайл, показва смяната на сезоните, преминаването  на слънцето в зодиакалните знаци, времето и лунните фази. Най-голямата забележителност на Венеция е базиликата „Сан Марко“, чиято  удивителна архитектура и украса показват, че в началото е строена от византийски майстори, а впоследствие са вплетени елементи на романски и готически стил. Великолепната Базилика съчетава в себе си църквата, духовния център и главния символ на властта и целостта на Венецианската държава. Ще влезем в  святото  място и ще видим необичайната изящна украса с позлатени византийски мозайки, ще ни обхване едно трепетно благоговение и смирение пред Всевишния. От цялото ни  същество  ще се изтръгне  безмълвен вик на възхищение пред човешкия гений и  Базиликата, наречена също „Златната църква“. Ще се разходим до моста „Риалто“, който  пресича Канале Гранде в най-тясната му част и  води към най-старата част на Венеция, пазара „Риалто“ – едно шарено великолепие от венециански маски, пъстроцветно муранско стъкло и  вълнуващи гондоли-гордостта на този уникален град. Време за чаша ароматно и изтънчено еспресо в знаменитото кафе „Флориан“, където пребивавали Гьоте, Байрон, Русо, Хемингуей, Бродски или в кафе „Куадри“,  любимо място на венецианската аристокрация.

Чао, Венеция – романтична или мистериозна, но винаги Серенисима!

Връщане в курорта Лидо ди Йезоло. Вечеря. Нощувка.

4 ДЕН: СКЪПОЦЕНЕН ДЕН СРЕД ВЕНЕЦИАНСКАТА ГОТИКА В ПОРЕЧ И КОПЕР

Закуска. Отпътуване за Словения и Пиран – фотогеничен град с покриви с цвят на корал, запазил своя ненадминат чар и издигнат над сините води на Адриатика. Близостта до морето и богатата история, отразена във великолепната архитектурата, ще ни зарадват с магически сцени и ние ще открием Пиран-словенското скъпоценно бижу.Живописният средновековен град ще ни очарова с малките криволичещи улички и елегантна венецианска архитектура на площад Тартини със статуята на спретнато облечен джентълмен на родения в Пиран композитор и цигулар Джузепе Тартини, ще се любуваме на спираща дъха гледка към кораловите покриви на Пиран, от камбанарията на бароковата катедрала “ Свети Георги“.Ще видим още Червения дворец, един скъпоценен камък на венецианската готика, построен от влюбен в местна красива девойка богат търговец и с надпис „Нека говорят“,запазил щастието на момичето,станало мишена на клюкарките от града…След чаша червен Рефошк или бяла  Малвазия се отправяме към невероятния исторически град Копер.Ще видим изумителния площад Тито, преторианския дворец-символ на града,изящество от венецианска готика и ренесанс, Катедралата „Успение Богородично „ с високата 36 метра камбанария, най-колоритната улица Kidričeva Ulica, колоната на Св Юстина , площад Карпачо, кръстен на името на венецианския художник, роден в Копер. Накрая ще спрем в магазин  за сувенири и вино,за да опитаме типични местни вина и сирена. Интересното тук е зехтинът, произведен в тази малка област в словенската част на Истрия. Вкусът му е много различен от обичайния, затова не се учудвайте, ако ви посрещнат с поднос малки чашки за текила, но пълни със … зехтин. Отпътуване за Хърватия и гостоприемния Загреб. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

5 ДЕН : ЗАГРЕБ – СОФИЯ

Закуска. Заради историческата съдба на Хърватия, общият архитектурен стил на Загреб е повлиян изключително от Австро-унгарската империя и затова градът е наречен „малката Виена“. Туристическа програма в Загреб: Националния театър, Музея Мимара, търговската улица „Илица”, стария град, Катедралата, Хълма на канониците и духовните служители, Каменна врата, втората по древност аптека в Хърватия, Хълма на занаятчиите и търговците Градец, църквата”Свети Марк”, Хърватския парламент – „Сабор“, Монумента на Бан Йосип Йелачич, централния площад. Отпътуване за България. Вечерта пристигане в София.

 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: 
Транспорт с комфортен автобус

4 нощувки със закуски: две нощувки в курорта Лидо ди Йезоло до Венеция, една в района на Постойна и една  в Загреб

4 вечери с типични ястия

Екскурзовод на български език

Местен екскурзовод във Венеция

Богата и увлекателна туристическа програма

ЦЕНАТА НЕ  ВКЛЮЧВА: 

Корабче Пунта Сабиони – Бурано – Мурано – Венеция – Пунта Сабиони – 25 евро

Комбиниран билет за Двореца на Дожите,Музея Корер,Националния археологически музей и Националната библиотека /17 EUR/

Камбанарията /8 EUR/

Входните билети  за  други посещаваните забележителности

Настаняване в единична стая

Медицинска застраховка за 5 дни с покритие 5000 евро

По желание Застраховка „Отмяна на пътуване