Най-шоколадовата домашна торта

1
Добави коментар
Cvetelina_Ivanova
Cvetelina_Ivanova

Това е тортата фаворит на дъщеря ми и зет ми. Аз съм си я измислила с единствената мисъл „да е много шоколадова, да е неприлично сладка и шоколадова”!

Необходими продукти 6 яйца ¾ ч. ч. захар 1 пълна чаена чаша преситено брашно 1 бакпулвер /10 г/ 2 с. л. какао 1 ванилия

За крема 200 гр сладкарска течна изстудена сметана 0,5 л студено прясно мляко 2 пакетчета готов „Крем- Оле” – какао, без варене, на Доктор Йоткер 400 грама шоколад /може и този,който е за готвене /

За сиропа 1 ч. ч. подсладено сварено какао

Начин на приготвяне Блатът е обикновен какаово-пандишпанен . Отделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме първо белтъците на твърд „сняг” със захарта. Използвама миксер на висока степен, за да се разбият добре и бързо. Прибавяме жълтъците един по един при непрекъснато бъркане с миксера , но вече на лека степен и го изключваме. Продължаваме бъркането вече на ръка със силиконова шпатула, за да не спадне сместа. Към получената смес прибавяме брашното, бакпулвера, какаото и ванилията. Готовата смес печем във форма за торта с диаметър 26 см или какъвто съд си имате, но застлан с хартия за печене, намазан с олио и поръсен с брашно. Пече се на 160 градуса с вентилатор само на долен реотан. При мен отне 30 – 35 минути. Оставяме да изстине добре и се залавяме да правим крема.

Смесваме сладкарската течна изстудена сметана с половин литър студено прясно мляко в дълбока купа или тенджера, защото много пръска, и добавяме готовия „Крем- Оле”. Разбиваме много добре за около 5 минути. Отделно разтопяваме шоколада и при непрекъснато бъркане добавяме към млечния крем. Аз не добавям захар, защото тези готови кремчета са подсладени, а и шоколадът също е сладък. Ако прецените, може да си добавите малко пудра-захар. Разбиваме добре и оставяме крема в хладилника поне за 2 часа да се стегне. Когато решите да сглобявате тортата, първо проверете дали се е стегнал кремът и чак тогава започвайте. Разделяте блата на две платки. Горната част обръщате за основа на тортата и сиропирате с подсладено сварено какао. Нанасяте от изстудения шоколадов крем и поставяте отгоре втората платка, която също сиропирате. Намажете щедро цялата торта с крема. Останалия крем поставяме в пош /или шприц/ и украсяваме . Добре е тортата да престои една нощ, за да се напои добре и да се насити с аромат. Опитайте и споделете впечатленията си!

Автор: Надя Цветкова