Метеорит уби човек в Индия

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ЗА ПЪРВИ ПЪТ
Метеорит уби човек в Индия
Според медиите, това е първото регистрирано убийство на човек от падащо небесно тяло

08 Февруари 2016 12:07
0

принтирай

|

текст

 

Космическа скала с големината на хляб паднала върху територията на инженерния колеж „Бхаратидасан“ в индийския град Велор, щат Тамил Наду и за нещастие уби човек – съобщи ТВ-канал NDTV.

Предполага се, че това е първият земен жител, убит от космически предмет паднал върху Земята – отбелязва в. The Hindu.

Загиналият е работил като шофьор на автобус в колежа и според полицията той е починал от раните си, причинени от експлозията на метеорита при сблъсъка със земнята повърхност. При този сблъсък се е образувал кратер с дълбочина 60 см. Пострадали са още трима души, които са се намирали близо до злополучното място. 

Мястото на сблъсъка със земята, след който останал този кратер
–––––––––––––-

Инцидентът е станал на 6 февурари, но се съобщава едва сега, след като днес полицията занесла открития метеорит за изследване от учените в Индийския институт по астрофизика в Бангалор. На мястото било останало само парче скален отломък с тегло от 10 г – всичко останало се разпръснали при удара в земята.

Днес на мястото на индицента ще пристиге специален екип от астро-физици, за да се запознаят на място с всички обстоятелства около събитието. Това е необходимо, защото след като бъде доказана напълно вината на метеорита за смъртта на шофьора и нанасянето на рани на другите трима, те ще получат финансово обезщетение от властите: 100 000 рупий за родните на загиналия (2500 лв.) и 25 000 рупии за ранените (650 лв.)

 

 Единственото останало парче от разбилия се метеорит

–––––––––

Засега най-сериозното произшествие с метеорит бе регистрирано на 15 февруари 2013 г. в Челябинска област. Тогава диаметърът на небесното тяло, който се удари в Земята бе с размери 17 х 20 м, а масата му – около 10 000 т. „

Най-много отломъци от него бяха открити в района на селцето Чебаркул, а най-големият отломък е намерен на дъното на водоема – 600 кг.