Изграждат три нови зарядни станции за електромобили в Бургас

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

В края на месец февруари общинските съветници ще трябва да гласуват “за” или “против” Община Бургас да стане партньор по проект за изграждане на система за градска електромобилност. Докладната е внесена от кмета Димитър Николов, който подчертава, че идеята е напълно в синхрон с политиката на местната администрация за установяване на екологични и зелени традиции в региона.

Проектът включва система за градска електромобилност в три града – София, Варна и Бургас. Общинската администрация е освободена от инвестиции за оборудването и поддръжката. Изискването е само за предоставяне на три локации, находящи се в рамките на общински терени. Те ще послужат за изграждането на станциите и обслужването им от фирмата изпълнител.  

Проектът е на частна фирма и е одобрен за финансиране по програмата JESSIСА на Регионален фонд за градско развитие АД. Компанията сама и за своя сметка ще осъществи проектирането, доставката, монтажа и поддръжката на зарядните станции. Фирмата, осъществяваща системата за градска елекромобилност е част от български холдинг, специализиращ в сферата на зелената енергия, енергийната ефективност и екологичните решения.

”Реализирането на проекта ще тества в реална среда приложението на чисти превозни средства и горива, тяхната надеждност и удобство и ще покаже нагледно как може да бъде изпълнен и развит този модел на местно ниво. Ще бъдат надградени постигнатите вече резултати и ефект от проектите „Интегриран градски транспорт на Бургас“ и “Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен“ като подмяната на автобусния парк с нови дизелови и метанови автобуси и променливо токови тролейбуси”, пише в докладната на градоначалника.

Припомняме Ви, че първата станция за зареждане на електромобили в Бургас отвори врати през март м.г. Тя е изградена в рамките на общинския паркинг на ул. “Гурко”. За да я ползвате, е нужно да платите единствено престоя на своя електромобил. Междувременно, броят на автомобилите от този тип в града расте.

Самата общинска администрация също се снабди с такъв за нуждите на инспекторите на дирекция “Управление при кризи, обществен ред и сигурност”, които патрулират в Морската градина. Вътрешният транспорт в Гробищен парк също се извършва с електромобил. Екобуси свързват и Моста с Морска гара през лятото.