Чудотворните свойства на копривата

1
Добави коментар
biomall
biomall

Копривата е билка с уникални свойства, която освен това е лесно достъпна. Расте по нашите географски ширини в градини и по поляни, без дори да е засаждана. Какво лекува копривата и как да се възползваме максимално от нейните свойства?

Най-добрата кръвопречистваща билка

Копривата е най-доброто кръвопречистващо и същевременно кръвообразуващо лечебно растение. Повлияява тежки заболявания на кръвта като анемия и малокръвие, тъй като в билката се съдържат кръвообразуващи ензими. Използва се при стеснени кръвоносни съдове на краката като в този случаи се правят бани с корени от коприва. Баните с коприва влияят и върху стеснетите коронарни артерии на сърцето.

Отличен източник на желязо

С годините съдържанието на желязо в организма намалява. Това води до състояния на умора и изтощение, изпадаме в депресивни моменти и нямаме сили за ежедневните задачи. В такива случаи богатата на желязо прясна коприва върши много добра работа. Важно е копривата да е прясно набрана, тъй като в този вид съдържанието на желязо е в лесно усвоимата негова двувалентна форма, докато в изсушените листа желязото преминава в трета валентност и е по-трудно усвоимо от организма. Приемът на прясна коприва помага да се преодолее умората (подходящо е и за пролетна умора), възвръща се физическата и психическата сила.

Изчиства излишната вода от организма

Задържането на излишна вода в организма често е свързано както с естетически проблеми – подути крака, корем, клепачи, така и със сериозно нарушаване на обмяната на веществата. Жените са особено предразположени към задържане на вода, тъй като междинните тъкани са доста „разтегливи”, заради особеностите на бременността. Задържането на вода се причинява от различни фактори:

Застой, липса на физическа активност
Прием на много сол
Прием на много въглехидрати
Нарушена обмяна на веществата
Недостатъчен прием на течности (за да не задържаме вода, трябва да пием много вода)

Копривата е отлично средство, за да очистим излишната вода от организма си. Чаят от коприва е съвсем поносим, ако все пак вкусът не е добър, може да се добави малко мента. Една чаена лъжица с нарязана коприва се попарва (без да се вари) с ¼ литър вода и се оставя малко да покисне. Пие се сутрин на гладно и на глътки.

Средство срещу простудни заболявания

Чаят от коприва, която може да бъде и суха, тъй като е по-лесно достъпна, прогонва простудните заболявания. Помага да се изчистят секрети в белия дроб и въздейства върху сенната хрема. Освен това баня с коприва помага да се избавим от съпътстващите вирусните заболявания болки в ставите.

Козметично средство за гъста и здрава коса

Не случайно в много шампоани се съдържа екстракт от коприва. Ако обаче използваме прясна коприва и нейните корени, ефектът ще бъде много по-добър. Измиването с прясна коприва е изключително лесно, но може да се прилага само през пролетта и есента, когато расте младата билка. Третирането със сушена коприва е също възможно, но ефектът е по-малък. За целта си приготвяме смес от 4-5 двойни шепи прясна коприва и ги слагаме в тенджера с 5 литра студена вода. Течността бавно се кипва на слаб огън.  Оставя се да престои 5 минути и се залива косата след измиване с масажни движения за по-добро усвояване.

Тинктура от коприва за здрав скалп

С тинктурата от коприва можем да се отървем от доста упорития пърхут, а здравият скалп е гаранция за здрава коса. За целта се използват корени от коприва, които трябва да са извадени през пролетта или есента. Те се измиват, нарязват се на ситно и се пълнят в бутилка до гърлото. Заливат се ракия 38-40 процентна и се оставят да престоят 14 дни на топло. С така получената тинктура кожата на главата може да се маже всеки ден.