Топ 10 на най-популярните митове за храните

1
Добави коментар
biomall
biomall

Нека разгледаме десетте най-често срещани митове за храните, които изненадващо все още са истини за много хора.

1. Храната от заведенията за бързо хранене не е полезна за здравето

Винаги трябва да поставяме нещата в правилната перспектива. Всичко в умерени количества е полезно, а това включва и храната от заведенията за бързо хранене. Умерено количество от нея не е по-вредно от месото на скара у дома. Ключът към здравословното хранене е умереност и разнообразие.

2. Твърде много сол води до повишено кръвно налягане

Погрешното схващане за солта датира от 1941 г., когато един учен започва да използва метода с намалени количества сол за лечение на хора, страдащи от високо кръвно налягане. Това понастоящем не е доказано.

3. Ненаситният апетит означава, че тялото ви се нуждае от нещо

Ненаситният апетит се базира главно на емоции. Прияждат ни се определени видове храни основно поради минали преживявания и спомени.

4. Безкофеиновото кафе е 100% без съдържание на кофеин

В повечето случаи, има около 3% кофеин, които се задържат в безкофеиновото кафе. Ако имате алергия към кафе, трябва да избягвате приема на всички видове кафе, включително и безкофеиновото.

5. Целината се счита за висококалорична храна

Това е легенда, която озадачава повечето хора. Ако се вгледаме внимателно в цифрите, ще установим, че стрък целина всъщност съдържа около 6 калории. Ако можете да изядете 30 стръка целина за един час, можете да си набавите около 180 калории. Остава ви излишък от 150 калории в тялото, а можете да изгорите само 30 калории за един час.

6. Шест малки хранения на ден са добър и здравословен заместител на три

Това важи само ако сте изключително редовни и прецизни в дажбите. Ключът е общо калориите на ден.

7. Много по-полезни са пресните плодове, отколкото сушените

Това е вярно ако говорим за витамин С. Ако погледнем общо на хранителната стойност на пресните и сушените плодове, ще открием, че и двете съдържат еднакво количество хранителни вещества.

8. Трябва ви много протеин, за да направите мускули

Има много изследвания, които развенчават този мит за протеина. Те показват, че допълнителният протеин няма значително въздействие върху растежа на мускулите.

9. Салатите в заведенията за бързо хранене са здравословна алтернатива

За съжаление, това не е така. В много от салатите откриваме необичайно високо съдържание на сол и мазнини. Тези „здравословни“ опции са също толкова вредни, колкото и останалата храна, която обикновено ядем в тези заведения.

10. Храната, на която пише „без мазнини“ е 100% без калории

Повечето от нас се обръщат към таква храна, за да отслабнат. За съжаление си усложняваме ситуацията, като консумираме голямо количество от тези храни. Това, което е най-важно, когато се опитваме да отслабнем, са калориите и количеството, което приемаме и изразходваме ежедневно.