Шест съвета как да оформим успешно CV

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Как да направим автобиографията си така, че да бъде забелязана и оценена

Едно от най-важните неща при кандидатстване за работа е CV-то. То дава ясна представа къде сте били досега, какво сте правили, с какво можете да помогнете на компанията и защо тя би спечелила от наемането ви. 

Често обаче стандартните формати не вършат работа, тъй като не ви отличават от другите кандидати. Затова трябва да се заложи на дизайна. 

Ейми Дозиър е специалист в изготвянето на дизайни за CV-та и според нея добрият дизайн на автобиографията е ключов за положителните отзиви от работодателя.

Тя дава и няколко ключови съвета в изготвянето на автобиография: 

1. Играйте с типографията 

Толкова много автобиографии се пишат с един и същи шрифт, че използването на различен е начин да направите впечатление. Съществуват много красиви шрифтове, които са способни да превърнат CV-то ви в шедьовър, независимо колко опит сте натрупали досега. 

Виж още: Паразитни думи, които трябва да забравим при кандидатстване за работа​

2. Оформлението е най-важно 

Стремете се да придадете на CV-то си подреден вид. Оформете текстови блокове, за да можете да работите с лекота със съдържанието. Не се колебайте да експериментирате. Съобразете се с човека, който ще прочете CV-то и създайте истинско изкушение за очите. Креативността няма да навреди. 

3. Използвайте умерено забавни елементи 

Елементи като цвят, форми или икони могат да окажат съществен положителен ефект. А усилието от ваша страна ще е минимално. Ключът тук е умереността. Използването на един-два цвята в работната автобиография привлича вниманието, а прекалено много цветове – разсейват и разконцентрират. 

Виж още: Как лъжите в CV-то могат да спънат кариерата ни​

4. Разчистете 

Някои хора разполагат с голям опит и искат да включат и най-малкия детайл в автобиографията си. Това понякога не е добра идея, тъй като CV-то ви може да приеме хаотичен вид и дори да затруднява четящия го. Изразявайте се просто и стегнато. Включете само най-важната информация. Отделяйте различните абзаци с достатъчно пространство, за да привлечете вниманието към конкретни важни етапи от кариерното си развитие. 

5. Създайте йерархия 

Направете така, че CV-то ви да създава логическа връзка с всеки следващ ред. Заглавията трябва да подчертават по някакъв начин съдържанието, което представяте на вниманието на работодателя. Уверете се, че всички заглавия са подравнени еднакво. 

Виж още: Как се пише CV, когато си бил на различни позиции​

6. Изпратете документа във формат .pdf 

Според Ейми това е най-важният съвет. Няма нищо по-лошо от това да изпратите на работодател CV, което не може да бъде прочетено, тъй като не разполага с необходимите шрифтове. Чрез запазване на документа в .pdf формат вие си гарантирате, че всичко ще изглежда по начина, по който сте го направили.