Клипът на OK Go, заснет в безтегловност

2
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Поредното им креативно видео Upside Down & Inside Out е снимано в тренировъчен център за космонавти в Русия

Upside Down & Inside Out не е първият музикален клип, заснет в безтегловност (спомнете си кавъра на Space Oddity, записан от астронавта Крис Хатфийлд на Международната космическа станция). Видеото на OK Go обаче претендира да е първият по рода си на Земята. 

В света има само пет места за подготовка на космонавти в условията на нулева гравитация. Технологията е сходна – самолетът се издига на 10 хил. метра, после се снижава рязко до 4000-5000 м и отново набира височина. Безтегловността трае не повече от 25 секунди, а групата прекарва в това състояние 126 минути.

Полетът продължава час и половина, понякога и два, а в Русия го изпълнява Ил-76 МДК на летище „Чкаловски“ в Звездното градче край Москва.

С тези машини се лети от 1988 г., а самолетите Ил-76 МДК на този аеродрум са вече три. В САЩ за тази цел се използват Douglas C-9 и Boeing 727-200, във Франция Airbus A300, а в Канада – Falcon 20 и T-39 Sabreliner, разказва фотографът Александър Чебан в блога си, където е публикувал репортаж от снимачната площадка.

Освен за подготовка на космонавти и астронавти, днес безтегловността е и туристически бизнес, допълва авторът. Частни компании като базираната в щата Флорида Aurora Aerospace например предлага в рамките на един полет с Rockwell Commander 700 да се усети не само пълната безтегловност, но и гравитацията на Марс (1/3 от земната) и Луната (1/6 от земната).

ОК Go работят по клипа си в продължение на три седмици със съдействието на руската авиокомпания S7 Airlines (s7.ru/okgo). Четиримата музиканти осъществили 21 полета с Ил-76 и едва при последния дубъл успяват да заснемат цялото видео наведнъж.

Виж и други техни клипове: Skyscrapers, Needing/Getting, The Writing’s On the Wall, I Won’t Let You Down и дебютът им Here It Goes Again плюс една китайска реклама с тяхно участие