Какво се случва, когато две черни дупки се срещнат?

3
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Учени доказаха теорията на Айнщайн за гравитационните вълни

В потвърждение на Айнщайн учените от обсерваторията LIGO са засекли на 14 септември 2015 г. гравитационни вълни, възникнаи преди 1,3 млрд. години при сливането на две черни дупки, което е предизвикало слабо вълнение в тъканта на пространството, предизвиквайки по този начин явлението гравитационни вълни.

Това е може би най-големият научен пробив във физиката от десетилетия насам. Учените работят над откриването на гравитационните вълни от около 15 години.

За първи път Вселената ни говори чрез гравитационни вълни. Досега бяхме глухи, заявява Дейвид Райце, изпълнителен директор на LIGO. 

Видео: НАСА засне дупка на Слънцето​

Според експерти откритието е едно от най-важните научни постижения, сравними с откриването на структурата на ДНК, като това мнение бе потвърдено и от Стивън Хокинг, който е експерт по черните дупки. 

Гравитационните вълни са генерирани от леки смущения в тъканта на пространство-времето под въздействие на преместването на обект с голяма маса, като например черни дупки или неутронни звезди. Разпространяват се със скоростта на светлината.

Тази теория на Айнщайн би могла да се отъждестви с кръговете във водата, образувани след хвърляне на камъче, или с мрежа, в която е поставена тежест, като мрежата е модел на пространство-времето.

Въз основа на получените резултати се предполага, че гравитационните вълни са се появили в резултат на сблъсъка между черни дупки, чиито маси са между 29 пъти и 36 пъти по-големи от слънчевата. Феноменът е станал преди 1,3 милиарда години.

Тогава маса, която е 3 пъти по-голяма от слънчевата, се преобразувала в гравитационни вълни, които по-късно достигнали до Земята и били регистрирани от учените.

Видео: Да нарисуваш музиката с огън​