Ракетата Протон-М за ЕкзоМарс-2016 е на Байконур!

1
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 12 Февруари 2016

Посещения: 18

На снимката : Автоматичната междупланетна станция „ЕкзоМарс-2016“ бива прикачена към ракетния адаптер. Credit : ESA
12 февруари 2016 г. 17:52 ч.
Светослав Александров. На космодрума Байконур бе доставена ракетата-носител „Протон-М“, която ще изведе на път към Марс руско-европейската мисия „ЕкзоМарс-2016“, състояща се от орбитален модул „Трейс Газ Орбитър“ и демонстрационен спускаем апарат „Скиапарели“.
Изстрелването е насрочено за 14 март.

Днес, на 12 февруари, вагоните с отделните степени на ракетата-носител бяха превозени в монтажно-изпитателния корпус към площадка 92А-50. През следващите дни специалистите на Роскосмос и центъра „Хруничев“ ще започнат сглобяването й.
За вмъкването на „ЕкзоМарс“ на път към Червената планета ще се използва ускорителен блок „Бриз-М“.
„ЕкзоМарс“ представлява амбициозна съвместна мисия между Русия и Европейската космическа агенция (ЕКА). Орбиталният апарат „Трейс Газ Орбитър“ ще изучава тези газове в атмосферата на Марс, които са с много ниска концентрация (като метан) и които евентуално биха насочили учените към места, на които да търсят живот. Ще бъде изучено какво е разпределението на водния лед в почвата на планетата. Спускаемият апарат „Скиапарели“ пък ще трябва да демонстрира технологиите, нужни за навлизане в атмосферата, спускане и кацане на повърхността на Марс.
Източници: Хруничев, Роскосмос

http://www.space-bg.org/
http://www.cosmos.1.bg/

КОСМОС БГ – Сайт за космонавтика, Powered by