Странични ефекти на полезните продукти

1
Добави коментар
wenip
wenip

Какво става с човешкия организъм, ако прекалено се придържаме към здравословното хранене? Вижте някои ефекти, за които не сте и предполагали.

Зеле Зелето e вкусно и полезно във всичките си превъплъщения – и сурово, и запечено във фурна или кисело. То е ценен източник на витамини и фибри. Къде е проблемът? Зелето принуждава перисталтиката на червата да работи по-активно, даже прекалено. Човек си е здрав, но се налага да ходи няколко пъти по-често в тоалетната.

Фасул и леща Витамините, минералите и фибрите в бобовите растения са прекрасни за организма. Но както всички знаем по собствен опит, те предизвикват образуване на газове и метеоризъм. Не си струва да се отказваме напълно от бобовите храни, но е добре да намалим дневната им употреба до 100 г в приготвен вид, за да избегнем неприятностите в стомаха.

Моркови Прекалената употреба на моркови всеки ден може да предизвика пожълтяване на кожата. Това не е шегичка. Друг е въпросът, че тази особена реакция при ядене на моркови е доста индивидуална и се среща рядко. Ако при вас се появи подобен проблем, не се притеснявайте – просто намалете количеството на моркови в менюто си.

Чесън При цялата му полза при профилактиката на сърдечно съдови болести и простуда, чесънът има доста мощен мирис, който трудно се потиска. Този мирис ще е много по-слаб, ако чесънът премине през температурна обработка. Затова по-добре се откажете от суровия чесън или сушения на прах, а го запичайте или сварявайте, ако не искате напълно да се лишите от вкуса и ползата от това растение.

Кедрови ядки Кедровите ядки могат да предизвикат в устата металически привкус. Той понякога продължава от часове до няколко седмици. Зависи от факта, колко пресни са ядките и дали съдържат консерванти. Изследователите свързват този привкус с индивидуалната чувствителност на организма. Понякога против това помага леко запичане на зрънцата. Кедровите ядки са много полезни, но ако никак не ви понася техният вкус, изберете други ядки или семки.

Червено вино Макар и в минимални дози, веществото ресвератрол в червеното вино предпазва от редица хронични болести, въобще специалистите казват, че червеното вино е полезно. Но при злоупотреба с количеството рискувате да обезводните организма си и да си добавите някой друг килограм (в един бокал вино се съдържат 150 калории). Виното вечер може да ви докара безсъние. Затова ограничете това удоволствие до 1 бокал дневно.

Шоколад Шоколадът е признат източник на антиоксиданти, като най-много са в 70% шоколад. Той регулира теглото, укрепва сърдечния мускул и повишава настроението. Но ако сте склонни да получавате киселини в стомаха, имайте предвид, че определени вещества в шоколада могат да ви провокират. В такъв случай не прекалявайте.

Аспержи Аспержите са изключително богати на фолиева киселина и понякога придават на урината рязък мирис на подправки. Не се притеснявайте, това е напълно нормално явление. Ако това ви притеснява по някакъв начин, единственият начин да премахнете миризмата е да увеличите количеството изпита вода в деня, когато ги включите в менюто си.

Цвекло Всички сме чували за почервеняването на урината след похапване на цвекло. Тази реакция се наблюдава при около 10 на сто от хората. Интересно е друго – според резултати от различни проучвания, ефектът се среща по-често при хора, в чийто организъм има известен недостиг на желязо. Ако освен този симптом изпитвате умора и сънливост, е добре да се посъветвате със специалист.