Няма нищо необичайно в цените на тока

6
Добави коментар
borsi
borsi

Прогнозите на българските експерти за покачване на цените с отваряне на пазара на електроенергия излязоха верни колкото и всичките им прогнози за “’печалбите на НЕК“’ от 2008 година насам 

След пробния си старт на 11 декември миналата година и истинския на 19 януари, борсата макар с някои леки засечки заради все още ниското предлагане и ликвидност, зарабори. Според някои, малкия брой участници регистрирани на борсата, водело до екстремните стойности на цените, когато търсенето нарасне или спада, но случващото се на пазара на електроенергия е обичайното за подобен вид търговия и не е някакъв български патент. Достатъчен е поглед на другите енергийни пазари в Европа за да се види, че няма нищо необичайно.

На 21 януари цената стигна 176.02 лв. за MWh и приключи на 106.70 лв., но още следващия ден отвори на много по-ниски нива. Цената на електроенергията в първите дни на работа на енергийната борса бяха далеч от пазарните регионални нива и по-високи, но цената на електроенергията слезе до нива които може би подразниха някои производители, търговци и депутати заети с този вид бизнес. На 31 януари имаше цена от 0.02 лв. за MWh, на 6 февруари от 8.04 лв. за MWh, а на 13 февруари от 0.10 лв. за MWh. Средната цена обаче (на закриване) и днес е 40.31 лв. за MWh. Като цяло, цените на електроенергията са слезли от пробния старт на борсата до днес с 42.77%, а от 19 януари насам (реалния старт на търговията), с 8.53%. 

За никакъв вид нелоялност или манипулации в цените на електроенергията, дума не може да става. Прозрачността на работата на енергийната борса е гарантирана още с избраната платформа на NordPool Spot, на която се извършва търговията на енергийните борси в половин Европа. Търговци и производители тук за пръв път се сблъскват с истински пазар. Недоволни винаги ще има, но парниковите условия в в който бяха поставени досега дружествата ни, вече са минало. Скоро всички ще се наложи или да се научат да плуват с акулите или да си потърсят друго препитание. Европейски регламент ограничава манипулациите на енергийните борси и въпреки, че в българското законодателството не са предвидени санкции за нелоялно поведение, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) наблюдава борсата по искане на Европейската комисия, макар по закон това да не е в нейните правомощията. “Нямаме не само оплакване, но и ние не сме открили никакво нарушение и манипулиране на борсата“, завиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). За пример дадоха търговията на борсата в Румъния, където в определени часови периоди цената е под € 1 на MWh. 

Правилата за борсово поведение са изработени от оператора на борсата, Българска независима енергийна борса (БНЕБ), в чиито правомощия е и да контролира спазването им и тя явно засега си върши работата. В последните седмици се забелязва и засилена активност на електроснабдителните дружества, които предлагат пакети с отстъпки на свои потребители. Това се случва, защото дружествата разбират, че административното делене на страната на три области вече изчезва и че скоро или ще им се наложи да предлагат по-добри условия от конкурентите си, или да изчезнат като динозаврите.