Болки в гърдите по време на цикъл | Breastunit.bg

1
Добави коментар
ivaninkov
ivaninkov

Болката по време на цикъл най-често се проявява по време на късната лутеална фаза на менструалния цикъл и се облекчава в самото му начало.

Пациентите с циклична болка обикновено са пременопаузални и най-често са във възрастта между 30-40 години. .Жените често описват тази болка като чувство на тежест и разпъване в гърдите 3 до 7 дни преди всеки менструален цикъл.Характера на болката се увеличава в средата на цикъла и се намалява по време на менструация.Болката обикновено е двустранна, описваща се със силна чувствителност при допир и най-често обхваща горен външен квадрант.Тя радиира към аксилата и надолу към медиалната страна на рамото.Физическата активност увеличава болката, особено при пациентки, които са подложени на усилен труд, свързан с продължително натоварване на ръцете.

При цикличен характер, болката обичайно се наблюдава с разтройство на хормоналните нива.Хормоналната теория на цикличната болка в млечната жлеза може да се обясни с примера, че по време на бременност или в постменопаузалния период тази болка спира.

Съществува връзка между цикличната масталгия и ПМС.

Масталгията по време на цикъл се различава от предменструалния синдром, който се характеризира с физически, психически и емоционални симптоми, свързани с менструалния цикъл. Двата процеса могат да съществуват заедно или независимо един от друг. Въпреки че масталгията е добре описан симптом в клиниката на ПМС, ПМС сам по себе си не е необходим да присъства при жени с циклична масталгия.

Запишете час при мамолог от Breast Unit ВМА София!

References

Инков, И., Байчев, Г.Основни клинични симптоми.В:Заболявания на млечната жлеза, том 1, Г.Байчев (ред.).Спектър, София 2013