4 неща за перфектен избор на локация за вашия франчайз

3
Добави коментар
Bilyarski
Bilyarski

Не. Добрата локация не гарантира успех! За това пък лошата може да ви осигури провал. Това, което казват за недвижимите имоти важи в пълна сила и за избора на локация за франчайз:

„Мястото, мястото и пак мястото!“

Изборът на място за новият търговски обект е несъмнено най-важното решение за вашия бизнес  – след избора на самия франчайз, разбира се. Както вероятно се досещате, няма идеална локация, подходяща едновременно и за бар, и за магазин, за строителни материали, и за фитнес салон. Всичко зависи от това каква е дейността ви и какви са потенциалните клиенти, от които се нуждаете.

Информация и проучване

Най-важната част от работата по търсенето на подходяща локация ще се наложи да свършите предварително – това е проучването. Много от франчайзодателите се стараят да помогнат възможно най-оптимално при избора на локация и при преговорите за лизинг. Това само по себе си е изключително полезно при търсенето на подходящ обект с  оптимални размери срещу нисък разход.  Колкото по-голяма е помощта  от франчайзодателя при селекцията на място и преговорите за него, толкова по-голям е шансът ви за бърз успех. Разпитайте брокери, съседи, други франчайзополучатели, познати и приятели, четете вестници, интернет и т.н. Обърнете се и към добра, но наистина добра агенция за недвижими имоти, защото на най-хубавите места не слагат табела „дава се под наем“.

В случаите, в които франчайзодателите не могат да помогнат с избора на добро място, то поне могат да го оценят подобаващо, което ще Ви помогне да прецените дали сте на правилния път.

Мислете като клиент

Когато избирате локация, представете си, че сте клиент и мислете за това къде искате да бъдете Вие или къде е най-възможно да откриете купувачите си. В търговски център? Мол? Квартален пазар? Оживена главна улица или извън града? А може би близо до входа на голям хипермаркет или летище, терминал или пристанище? Възможностите са много, а изборът трябва да бъде внимателно претеглен. Със сигурност ще ви е доста по-лесно да си откриете магазин на пътя на трафика, отколкото да отклоните трафика към магазина си. Добре е да сте близко до места, които генерират поток от хора – спирка на градския транспорт, университет,  бизнес парк, болница. Имайте предвид цикличността на човекопотока – например, че през лятото студентите не посещават университета, или че късно вечер болниците не работят.

Фактори, които да съобразите при търсене на подходяща локация

–          Достъпност и трафик – Лесно ли се стига го мястото? Лесно ли се намира то? Застанете пред обекта и преброите колко човека виждате. Това, че вие ги виждате, означава, че и те ви виждат. Обърнете и внимание дали нещо препречва видимостта към вашия обект?

–          Районът – Как се е развил той, какви са перспективите му, строят ли се нови квартали, бизнес центрове, представят ли модерни транспортни решения? Планират ли се големи ремонти и строежи в следващите 6 месеца? Какво е реномето му?

–          Местна конкуренция – какви други подобни бизнеси се развиват в района? Какви са количеството, качеството, цените и рекламата на конкурентите в този район? Проверете Колко конкурентни обекта има във вашия район. Не е удачно да сте преки конкуренти, ако продавате същите или сходни стоки и конкуренцията ви е основно ценова. Разбира се, това не е абсолютно правилно, защото може в тази част на улицата да има 5 магазина за компютри, но те да оформят притегателен център, в който идват клиенти от много по-голям периметър.Така всеки от магазините може да продава повече, отколкото ако бяха поотделно.

–          Цена – Освен цената на наема и на режийните разноски, имайте предвид, че например в моловете има много скрити такси – за поддръжка на общите части. Би могло да се окаже, че дължите пари за маркетинг и реклама на целия мол, да изискват от вас да се включите в програма за лоялност или промоции с ваучери и подаръци.

–          Големина и изглед, площ, разпределение – среща ли всички оперативни изисквания за твоят бизнес? На този въпрос мнението и оценката на франчайзодателя е от изключително голямо значение. Бъдете наясно предварително от колко голяма търговска площ имате нужда и какви помещения трябва да имате – офис, склад или т.н.

–          Състояние и структура – Има ли помещението нужда от ремонт, преструктуриране, дизайн, инсталация? Попитайте например предишните наематели защо са напуснали – дали това не е заради локацията, дали са доволни от услугите и коректността на наемодателя и биха ли наели отново помещение за него. Попитайте наемодателя дали предлага услуги като почистване, охрана и т.н. Ако мислите в перспектива, ще се поинтересувате дали ще можете да се разширите като наемете и съседното помещение или като се преместите в друго по-голямо, в рамките на същия търговски комплекс.

Демография

Жизненоважен фактор при намирането на правилна локация е демографският. Вие не само се нуждаете от голяма концентрация на потенциални потребители в района, но и ви трябват перспективни такива. Разучете какво е населението в района, дали се увеличава – колко хора живеят наоколо, какви са техните доходи, възраст, каква е покупателната им сила и какви са техните потребителски навици.

Проучете и какви активности  най-добре ще генерират трафик в региона – спортни активности, театри, кино в близост, може би пазарче или парк – всичко е от значение; За анализа можете да проучите и колко често хората посещават дадените обекти/места, има ли сезонност в това.

Не на последно място – трябва да се уверите, че територията Ви е ексклузивна от гледна точка на географско разположение и населеност. Тук е важно също и франчайз споразумението.  Например един франчайзодател може да  Ви предостави ексклузивни права над някоя територия без правото на застъпване с други франчайзополучатели. За това пък е възможно той да предлага брандирани продукти в кварталният магазин точно до вас. Вие трябва да знаете правата си във всеки един момент по отношение на ексклузивитета.

Несъмнено изборът на локация е ключов момент за вашият бизнес. В книгата „Франчайзинг бизнес“ можете да намерите още полезни съвети, които да ви насочат към пътя на печелившите.