Telus International Europe ще подкрепя неправителствени организации

1
Добави коментар
crimesnews
crimesnews

Telus International Europe (TIE) подкрепи 20 социално значими проекта на неправителствени организации в България и Румъния. Организацията, в която влизат видни обществени лидери и членове на TIE, беше създадена през юни 2015 г. Всяка година тя ще финансира с до 100 хил. канадски долара (74 хил. евро) социални проекти на организации с нестопанска цел. Критерий за избора на конкретните инициативи, които да получат подкрепа, ще бъде влиянието им за обществото.

В селекцията за 2016 г. са били разгледани над 150 проекта, от които са избрани 20-19 български и един румънски, уточняват от Обществения борд. По думите на президента на Telus International Europe Ксавие Марсенак „това неоспоримо доказва, че неправителствените организации наистина допринасят за положителните социални промени в България и Румъния“.

Подкрепените проекти са насочени към решаването на разнообразни проблеми – подкрепа на деца и възрастни с увреждания, в неравностойно положение или в риск, образователни инициативи ПО здравни и репродуктивни теми, опазване на защитени видове и др. (Виж таблицата). Дарените суми за всеки от проектите варират от 2400 до 8500 канадски долара.

„Стремим се и да намерим точния баланс между теми като околна среда, здравеопазване и образование, като за мен образованието има голяма тежест, тъй като, когато човек израсне необразован, това го лишава от много възможности. Опитваме се да помагаме на мислещи и активни хора да направят малка стъпка напред „, обяснява председателят на Обществения борд и главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян. Освен него сред членовете на организацията са основателката на „Горичка.бг“ Магдалена Малеева, главният изпълнителен директор на река Styxx Capital и един от основателите на кампанията „Заедно в час“ Елвин Гури, както и основателят на фондацията „И аз мога“ Нели Радева ,

Бордът подкрепя едногодишни проекти и програми на фондации, асоциации, читалища и др. юридически лица с нестопанска цел с дарения в максимален размер от 10 хил. канадски долара. От организацията уточняват, че за повечето кандидатстващи проекти ще се отпускат до 5000 канадски долара.