Манастир Свети Пантелеймон, Патлейна

1
Добави коментар
hrdihrsu
hrdihrsu

СВЕТОТО ПРИЧАСТИЕ –  ЦЕНТЪР  НА ПРАВОСЛАВНИЯ ЖИВОТ

В манастира „Свети Пантелеймон” , местността Патлейна край В. Преслав, където от няколко години е игумен йеромонах Константин, и тази неделя бе отслужена Света литургия, за празника – Втора нед. след Петдесятница – на Всички български светии. Вече стана традиция, след литургията отец Константин да даде почерпка , по време на която, всички жадно слушат духовната му беседа.

Каква беше тя този път – в интервюто на Емилия Ганева:

 – Току що говорихме, че няма случайни неща и по този повод-  считате ли за специално благословение да пребивавате в манастира, в който е живял самият цар Борис първи – Покръстителят на българите, специална мисия…?

– Да,имам специалното благословение на това свято място, на Св.Цар Борис първи, на Свети Пантелеймон. За времето, в което съм игумен на манастира, все повече хора идват тук – на литургия, или просто – на поклонение. И най-важното- все повече причастници, което е мерило за възраждането на вярата на народа ни. Светото причастие  е най-силното лекарство за всичко!Христос стъпка силата на дявола и ни даде път за духовно израстване – чрез Светата литургия и Св. Причастие. Това е начинът да се черпи сила от Бога. Когато народът ни е бил вярващ, се е говорило за Велика България, за нейната мощ, защо да не се заговори пак, а да зависим от тоя и оня…

 – За 4 години пребиваване в манастира, какво се промени : както знаем до неотдавна сградата е била почивна станция. Започнали сте от нула. Строена е за манастир, но де факто,  в Патлейна едва сега има манастир и – монах от Света гора! Какво стана и с намерението Ви да намерите средства по Европейски програми?

– Тук вече има леглова база за около 15 – 20 души. До 2 месеца ще има и баня. След неделната литургия, посрещаме гости в готовата вече трапезария. Покривът на манастира тече и разчитам да го оправим именно по Европейски проект. Но преди това трябва да сменим статута на постройката, която, както казахте, е била почивна станция. Мярката вече е отворена.

– В момента целият ни народ е подложен на големи изпитания – безработица, бедност….Кажете на нашите  читатели – как трябва да понася човек изпитанията, за да не го смажат? Как да контролира мислите и живота си, от гледна точка на християнските ценности?

– Народът ни трябва да се научи да се моли, да си взема сам от Бога духовните и материални блага! Как става това? С познания за вярата и Божиите заповеди. Бог е щедър, когато знаем как да искаме! И тогава човек не страда от нищета. А когато търсим помощ от други хора и нации – нещата не стават!Не може като искаш да работиш някъде, да търсиш помощ от метача, нали!? Ще потърсиш от директора!  Когато народът ни не се моли, не се изповядва, няма Свето Кръщение…не се получава. Без да се храним, не минава нито ден, а веднъж седмично отиваме ли на църква – да получим духовната си храна, причестяваме ли се? Тогава ще получим духовни сили и заряд за цяла седмица.Това означава Библейският текст „Първо търсете Божието царство, и всичко ще ви се прибави!” И тук искам да кажа на нашите политици, че на всяка цена трябва да се въведе вероучението в училище! Да се покаже на децата още, че пътят към Бога е правилният начин да вземеш от живота, което ти е необходимо. Когато си с Бога, той е щедър, дава дори повече от необходимото – Той е непрекъснат кладенец на духовни и материални блага!

 – Благословение е да имаме в региона монах от Атон. Какво Ви даде Света гора, което Вие от своя страна да дадете на хората?

 – Света гора ми даде духовен мир и това е най-голямото ми постижение. Без да имаш самият ти духовен мир, не можеш да помагаш на другите. А духовен мир означава – да побеждаваш страстите – гняв, всякакви емоции, които контролират хората…Посещавайки манастира, покланяйки се на мощите на Св. Пантелеймон, слушайки беседите ми, много хора получиха изцеление, намериха работа и решиха други проблеми. Експрезидентът Ж. Желев дойде тук 2-3 дни, преди да почине – за изповед и опрощение…сякаш е предчувствал кончината си. Пак ще кажа – вярата е в основата на всичко. Виждате кои са проспериращите нации – държави, в които никога не е властвал атеизмът. Много окултизъм  има у нас –  учения, в които дяволът се е преобразил в ангел на светлината, те заблуждават хората и са пречка за получаване на благата. Светото причастие е центърът на православния живот. Човек, който ходи на църква, не се ли причастява, е само един наблюдател- като крушка, която не свети…

За храмовия празник – Свети Пантелеймон, на 27 юли, се очакват много гости, вратите на манастира са отворени за всички – посетители и дарители. Желаещите да помогнат  – за оборудването и ремонта на храма, могат да използват банкова сметка:

Fibank Първа инвестиционна банка

IBAN BG86FINV91501216248695

Красимир Вергов