Избиране на продукт за вашия онлайн магазин

4
Добави коментар
7lifedesign
7lifedesign

Още преди създаването на вашия онлайн магазин, вие трябва да сте 100% наясно какво ще продавате в него. В този аспект, изборът на продукт е една от първите и най-важни стъпки при стартирането на онлайн бизнес. Ако все още не сте решили или имате затруднения, добре би било да си отговорите на следните няколко въпроса:

С какъв продукт бихте могли да се отличите сред конкуренцията?
Цената на продукта достатъчно атрактивна ли е за купувачите?
Как хората да намират нашите продукти по-лесно, когато търсят в мрежата?
Как най-ефективно да рекламираме нашия бизнес и продукти?

Друго нещо, което може да направите, е да разгледате конкуренти онлайн магазини и да видите какви стоки се предлагат там. Друга добра стратегия е да разгледате сайтове като Amazon и Ebay – те са отлично място да видите какви са тенденциите и интересите на купувачите, и са идеално място за получаване на идеи и вдъхновение. Имайте предвид, че след като изградите вашия онлайн бизнес на територията на България, вие може да използвате тези сайтове и да предлагате вашите продукти в тях, като по този начин имате достъп до милиони потребители по целия свят.

Съобразете избора на продуктите със следните няколко фактора:

Едно важно правило е продуктите да не са чупливи и да бъдат лесни и удобни за доставка. Опаковката трябва да е надеждна и да защитава добре продукта от повреда.
Подберете продукти, които не са твърде обемни или са със сезонен характер.
Заложете на продукт, към който смятате, че потребителите биха проявявали интерес в по-дългосрочен план.
Обмислите как ще осигурявате наличностите и ще можете ли бързо да възтановите изчерпаните количества.
Цена на продукта. Трябва да включите тук всички разходи за всяка продадена бройка и разбира се печалбата, която искате да имате.

Избирането на правилния продукт изисква време и солиден анализ. Отделете нужното време и не бързайте при подбора. Обмислите добре всички възможности, анализирайте конкуренцията и пазара. Разговаряйте с производителя или доставчика за всичко, което ви интересува. Вижте какви са възможностите за сертификат за качество на продукта, гаранционно обслужване, връщане на стоката и т.н.

Най-важното е да бъдете лоялни към клиентите, информирайте ги, консултирайте ги. Продавайте им качествена стока и се отнасяйте с нужното внимание към техните проблеми и запитвания. Винаги мислете как да бъдете по-добри от конкуренцията, така че клиентите да предпочитат вас.

 

Костадин Костадинов – „Мениджър проекти“ в 7LifeDesign. Основни дейности: Осъществяване на организационния процес; Работа с клиенти; Промоционални и маркетингови кампании; Онлайн маркетинг; Копирайтинг; Финансово отчитане и анализ на резултатите; Контролна дейност.