Върховната Рада помоли Русия да й върне Крим

2
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

УКРАЙНА
Върховната Рада помоли Русия да й върне Крим
Украинските депутати призовават правителствата на другите държави „към продължаване и засилване на ограничителните мерки против Руската федерация“.

18 Февруари 2016 21:10
0

принтирай

|

текст

Върховната Рада на Украйна прие обръщение към чуждите парламенти, в което иска Русия незабавно да напусне Крим и Севастопол, а така също отделни райони на Донецка и Луганска области. Документът е публикуван на сайта на украинския парламент. 

Украинските парламентаристи обвиняват Москва, че не е предприела „никакви стъпки за изпълнение на хуманитарните клаузи от Минските споразумения“ и призовават правителствата на другите държави „към продължаване и засилване на ограничителните мерки против Руската федерация“.

В отделен параграф на обръщението се възлага на Министерството на външните работи на Украйна да информира руското външно министерство за съдържанието на това обръщение.

През април 2015 г. Радата прие декларация „За отпора срещу въоръжената агресия на Русия и преодоляването на нейните последствия“. В документа присъединяването на Крим, обявяването на Донацката и Луганска  народни републики в Донбас се обявяват за агресия на Русия. Освен това парламентаристите поискаха връщането на Крим и изплащане на обезщетения за щетите, „причинени на Украйна от въоръжената агресия“.

На 12 февруари 2015 г. в столицата на Беларус – Минск – бе подписан „Комплекс от мерки за изпълнение на Минските споразумения“. Документът предвижда прекратяване на огъня, изтегляне на тежките въоръжения от фронтовата линия, провеждане на конституционни реформи (с влизане в сила на новата конституция в края на 2015 г.), законодателно укрепване на особения статут на отделни райони на Донецка и Луганска области и пункто за размяна на пленени според принципа „всички за всички“.