Юбилеен спектакъл на „Българи от старо време” в Музикалния театър

3
Добави коментар
moringa
moringa

. Със специалното участие на Руслан Мъйнов и Стефан Рядков в ролите на Хаджи Генчо и Дядо Либен

. Участват: Катерина Тупарова, Пеньо Пирозов, Юлия Маринова, Олга Динова, Станимира Василева, Александър Мутафчийски, Марияна Арсенова, Иван Панев, Румен Григоров, Деница Шопова

Моми: Таня Астарджиева, Ася Цветанова, Десислава Тодорова, Галина Радева, Йоана Кулева, Хриска Маркова, Кремена Борисова, Калина Колева

Клюкарки: Елена Иванова, Евелина Проданова, Росица Антонова, Николина Диковска

Оркестър, хор и балет на Музикален театър

 

◊ МАЛКО ИСТОРИЯ 

За „Българи от старо време” и Музикалния театър

Премиерата на първата постановка на оперетата на Асен Карастоянов на сцената на ДМТ ”Ст. Македонски” е с дата 24 януари 1959 г., композирана е специално за трупата на Музикалния театър и е посветена на 80-годишнината от смъртта на Л. Каравелов (1879-1959). Участват легендарните  български тенори Видин Даскалов в ролята на Иван, и Минко Босев в ролята на Ерчо, невероятно талантливата и красива Тинка Краева в ролята на циганката. Режисьор е Хитьо Попов, диригент Виктор Райчев, сценографията е на Евгени Ващенко. През 1968 г. този спектакъл е възстановен отново поради големия интерес на публиката и по повод 20-години от създаването на ДМТ.

На 12 януари 1973 г. е премиерата на следващата постановка на това толкова обичано от българската публика  произведение. Режисьор и хореограф е още едно легендарно име от историята на българската оперета, балетиста и заслужил артист Богдан Ковачев. Музикален ръководител е Жул Леви, още една знакова фигура в българското музикално сценично изкуство. Цяло съзвездие от именити български артисти участва в тази постановка – Видин Даскалов, Лиляна Кисьова,  Минко Босев, Людмила Чешмеджиева, Петрана Ламбринова, Божана Продева, Анелия Шуманова,  Трифон Джонев, Хари Харалампиев. На 25 декември 1988 г. този спектакъл е възстановен, но вече с променен актьорски състав.

На 25 ноември 1995 г. е последната постановка на оперетата, вече с обновен състав и с консултант на постановъчния екип големият български актьор Георги Калоянчев.