Чували ли сте за Еквадор? А за ходещите му дървета?

1
Добави коментар
S.S
S.S

Advertisement:

Резервата Сумако крие в себе си странна форма на растителен живот, известна повече като еквадорско ходещо палмово дърво. Според направени констатации този вид  дървета могат да се преместват с по 2-3 сантиметра дневно, за да могат да получат необходимата им вода и слънчева светлина за деня.

Петър Врсански, палеобиолог обяснява феномена логично. Според него заради това, че почвата ерозира, корените на дървото се удължават, дори растат нови, по- дълги. В стремежа си корените да намерят твърда почва, дърветата може да се

Advertisement:

изместят до 20м. Новите корени навлизат в почвата, а старите остават във въздуха. Този процес по намиране на подходяща почва моце да продължи 2 години.

Както при всички останали гори и пред тази уникална гора,с тои един и същ проблем. Местните хора имат правото да секат дърветата, а това реално може да доведе до изчезването на този уникален вид дървета. По закон местните жители имат право да закупят земята, която са освободили от дърветата. Добрата вест е, че зените на земите в този регион са много ниски и бига могли да бъдат

закупени от природозащитници, за да се спаси вида.

Еквадор притежава най- голям брой защитени зони в света, но това не е достатъчно, за да се съхранят ходещите дървета. За съжаление те не могат да ходят толкова бързо, че да успеят да избягат от човешките посегателства.

Нищо не може да накара един неразумен човек да извършва неразумни действия, които безвъзвратно да унищожават ценни растителни видове. Невероятния феномен не впечатлява местните и затова за тях е по- важно да си закупят парче земя и да пожертват някое и друго дърво.