Как да станете програмист

1
Добави коментар
crimesnews
crimesnews

Битката за „човешки ресурс“

През последните 3 години, най-търсените кадри в България са програмистите. Фирмите, занимаващи се с подбор на служители отчитат всяка година среден ръст от 12% при търсенето на IT специалисти.

В сферата заплащането варира от 600 лева (за начинаещ програмист) до 4000 лева твърдо месечно възнаграждение, като то зависи от работодателя и познанията на програмиста.

Месечните възнаграждения, които преминават 2000 лева се получават във фирми, които са дъщерни дружества на големи световни компании или в български фирми, които оперират изцяло на външния пазар. Офисите на големи световни компании в България най-често извършват функцията „техническа поддръжка“ и наетите в тях кадри не се занимават с разработване на нови технологии.

От IT фирмите споделят, че търсенето на кадри се е превърнало в битка между фирмите, тъй като умения за програмист има 1 на всеки 30 кандидата. В битката за програмисти фирмите използват позволени и непозволени методи – от предложения за почивки в луксозни световни курорти до умишлено създаване на конфликт между програмиста и текущият му работодател.

Обучение

Заради по-високите възнаграждения в сферата, кандидатите за програмисти не са малко и тази тенденция бе усетена от предприемчиви личности от IT средите, които бързо насочиха наплива за получаване на умения по програмиране в машина за пари чрез създаване на обучителни центрове, генерирайки печалба от кандидатите за програмисти и фирмите, които търсят най-подходящите от кандидатите за своя екип и са готови да плащат за тях.

IT фирмите обаче отчитат огромен брой кандидати със сертификат за завършено обучение от един или повече обучителни центрове, но с „кухи“ познания и без потенциал за кариера в програмирането.

Как да станете програмист

Въпросът „Как да стана програмист“ няма точен отговор, но основно трябва да го имате вътре в себе си.

Програмистите отговарят на следните характеристики:

Умеят да мислят логическиНамират рационално решение на задачите и проблемитеУмеят да мислят в преспективаИмат визия за реализацията на процес

Основен белег на програмистите е желанието им да се занимават с технологии.

Важно е да знаете, че подобно на много други професии, програмистите са специализирани в нещо и не могат да програмират всичко. Основните групи на програмистите са две – разработващите софтуер за операционни системи (Windows, Linux, MacOS) и разработващите Web софтуер.

За разработването на тези неща са необходими познания по различни програмни езици, като най-често програмист разработващ софтуерно приложение за Windows или Linux не може да разработи нищо за Web пространството и обратното.

1. Програмист на приложения

Приложните програмисти пишат програми за крайните потребители. Word, Excel и Photoshop са примери за приложен софтуер. Тези програми включват информация за клиентите, счетоводство и контрол на инвентара. Приложните програмисти обикновено пишат програми на езици от високо ниво, които са по-близо до английския език. За целта те трябва да могат да мислят логично и да общуват с различни технически и бизнес хора.

2. Системни програмисти/администратори

Системните програмисти са по-специализирани от приложните програмисти, тъй като те пишат софтуера на операционната система. Системните програмисти понякога са по-некомуникативни с крайните потребители, но те трябва да са в състояние да комуникират добре с приложните програмисти и друг технически персонал. Системни програмисти пишат код на езици от ниско ниво за програмиране, които са по-близо до родния двоичен език на компютъра и затова те трябва да са технически грамотни.

3. Игрални програмисти

Игралните програмисти пишат компютърни игри, които се продават в търговската мрежа. Подобно на системни програмисти, игралните програмисти пишат код на ниско ниво, в близост до двоичния език на компютъра, така че техните програми да работят по-бързо и по-ефективно. Особенното е, че игрални програмисти пишат код, който управлява графиките на компютърните игри, което изисква дори по-висока степен на техническите умения.

4. Уеб програмисти

Уеб програмистите изграждат всичко, което виждате в Интернет (дори показването на този текст). Те изграждат функционалността, структурата и дизайна на сайтовете, мобилните приложения и други неща, които виждате, докато „се разхождате“ из Интернет.

Уеб програмистите са разделени на две групи – frontend и backend. Първите изграждат предната (видимата част) на софтуера/сайта. Те отговарят за всеки елемент – снимка, икона, текст и всички други елементи по проекта. Backend програмистите не са ангажирани с визуализацията на сайта – те правят функционалността за хората, които ще използват сайта/софтуера.

Backend програмистите създават текстовият редактор в административната част на всеки новинарски сайт – записването на текста, поправянето на грешки и накрая показването му в предната част на сайта. Frontend програмистите имат грижата текста да бъде подреден и правилно показан на посетителите на сайта.

За да станете програмист, специалисти от IT сферата са на мнение, че не е нужно да преминавате обучителни курсове, а да усетите желанието в себе си и да започнете с малки проби. Ако програмирането ви допадне – отворете сайтовете за обяви и потърсете свободни позиции, които не изискват опит, а фирмата има желание да ви обучава.