Д-р Ангел Енчев: Безразборните корекции не са на мода! Мъжете искат липосукция и ботокс, а жените по-големи устни

1
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

„Мъжете искат липосукция и ботокс, жените – по-големи устни!“ – това заяви д-р Ангел Енчев за онлайн изданието „Всеки ден“.

Ето и цялата статия: Едва ли има човек в България, който не е чувал за пластичния хирург на звездите – д-р Ангел Енчев. Рядко обаче се говори за неговата благотворителна дейност, а тя заема важно място в работата му. Наскоро реши да се включи в инициативата „Топъл обяд“, в рамките на която ще осигурява храна за бедни хора в Пловдив, където се намира клиниката му. „Всеки ден“ се свърза с него, за да разкаже за тази инициатива. Д-р Енчев сподели също подробности около своята работа като хирург, както и кое е най-важното за него като родител.

 

Д-р Енчев, защо решихте да се включите в инициативата „Топъл обяд“, в рамките на която ще предоставяте храна за бедни?

Решението да се включа в тази инициатива бе мое и беше провокирано от големия брой на нуждаещите се. Идеята е да привлечем колкото е възможно повече хора, за да осигурим ежедневно топла храна на лишените от нея.

Откога съществува тази инициатива и кой още участва в нея освен вас и брат ви Невен?

Кампанията стартира преди около година и половина по инициатива на моя брат – д-р Невен Енчев, и под егидата на „Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан“. Той е наследник на фондация „Качество на живот“. В инициативата се включиха още пловдивският областен управител Здравко Димитров, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, общинските съветници от Реформаторския блок Пепа Деведжиева и Божидар Здравков, както и графиня Естер дьо Помери, която е удостоена с орден „Мадарски конник“ от президента.

Знае се, че оперирате онкоболни жени благотворително. Какво ви носят благотворителните инициативи, в които участвате?

Благотворителността е смислена и хуманна дейност, чрез която се спасяват човешки животи, дава се шанс и надежда за по-добро бъдеще. Не коментирам често благотворителните каузи, в които участвам, защото не бих искал да се тълкува като вид самохвалство.

Познат сте като пластичния хирург на звездите. Как си спечелихте това прозвище? То носи ли ви ползи, или предпочитате друга, не полкова звездна слава?

Подлагането на естетична корекция или пластична операция е въпрос на личен избор. Също така и на избор на пластичен хирург. За мен всички пациенти са еднакви независимо от популярността им, социалното им положение или статус. Идвайки при мен, те са моите звезди по свой начин.

Според вас това, че оперирате звезди, които се разкрасяват при вас, носи ли престиж в медицинските среди? Занимавате ли се и с други операции, които не са така бляскави?

Естетичните корекции съвсем не обхващат целия спектър на дейността ми в операционната зала. Но пластичните и реконструктивни операции, които извършвам, не са толкова интересни за обществото и не са предмет на коментари. Те носят удовлетворение само на мен.

Случвало ли ви се е да връщате пациенти, защото смятате, че искат операции, които не са им нужни? Споделяли сте например, че понякога затваряте телефона на Емануела за подобно нещо.

Случвало се е да откажа извършването на желана от пациента интервенция, не смятам, че трябва да оперирам всеки на всяка цена. В пластичната хирургия на първо място е естетиката и хирургът е този, който трябва да прецени дали наистина е необходима корекция.

Какво най-често искат от вас вашите пациенти като корекции?

Най-желаната оперативна интервенция и от жените, и от мъжете безспорно е ринопластиката (пластика на нос). Следват я уголемяване на бюст чрез поставяне на силиконови импланти (при жените) и пластика на клепачи при мъжете. Липосукция и ботокс терапия са други често извършвани от мен интервенции при представителите на силния пол, докато дамите наблягат на уголемяване на устни чрез инжектиране на хиалуронова киселина, както и на отопластика, което представлява пластика на уши.

Отмина ли времето на безразборните корекции по лицата и телата на жените?

Безразборните корекции отдавна не са на мода. Все повече жени залагат на естествения външен вид, но не без помощта и средствата на естетичната хирургия.

В световен план къде се намират българските по отношение на естетичната хирургия?

В световен мащаб за миналата година най-много пластични операции на лице са извършени в Бразилия, следвана от САЩ и Южна Корея. А в областта на тялото – в САЩ, Бразилия, Колумбия и Мексико. Интересна е и статистиката в Германия и Франция – около 280 хиляди операции в първата и 230 хиляди във втората. България като страна по брой пластични операции е описана в графата „Други държави“.

Според вас има ли случаи, в които се прекалява с корекциите и вместо да се създава ефект, се създава дефект? С кое най-често се прекалява?

В пластичната хирургия съществува много тънка граница, която не бива да се прекрачва. Понякога представата за красота се изкривява и се стига до крайности в желанието за промяна на външността. Най-често се прекалява в интервенциите за уголемяване на устни, всички останали корекции отдавна са в рамките на естетиката.

В кой случай не бихте направили пластична операция?

Ако пациент е в недобро физическо или психическо състояние, съм отказвал извършването на желана корекция. И причините са, че това не е безопасно, не е от полза за него, или че пациентът е с нереалистични очаквания, които могат да доведат до разочарование.

Наскоро се върнахте от Тайланд с половинката си Теди Велинова. Как прекарахте времето си там?

Винаги, когато успеем да откраднем малко време само за нас двамата, преживяванията ни са вълшебни и си създаваме чудесни спомени. Но за момента не планираме ново пътуване, тъй като оперативният ми график е изключително натоварен.

Споделяли сте, че двамата с Теди сте строги родители. На какво най-много държите да научите сина си?

Опитваме се да бъдем строги, без да бъде прекалено. Стараем се да му даваме свобода, като едновременно с това поставяме ясни граници. Важно е да научим Филип да умее достойно да се справя с предизвикателствата на живота, да отстоява позициите си и да поема отговорност за действията си.

Той какво дете е? На кого от двама ви прилича?

В началото приличаше на мен, после – на Теодора, а сега – на себе си. Филип е много послушно и добро дете, изключително наблюдателен и изобретателен. Вече започва да говори и съставя нови и нови думи, които трябва да записваме, за да се посмеем някой ден, когато порасне.

Откакто сте с Теди Велинова, променихте стила си на обличане? Какво ви накара да го направите?

Теодора безспорно повлия на стила ми, все пак тя е доказан професионалист в областта на модата и стайлинга. Външният вид винаги влияе на начина, по който ни възприемат другите, има и народна мъдрост за това.

Между другото, вие може би сте единственият, който нарича Теди Велинова с цялото й име – Теодора. Защо?

Не харесвам умалителните и обръщения, заимствани от флората или фауната. Родителите ни са ни дали прекрасни и силно значими имена. Защо да ги променяме?

Като специалист по красотата, имате ли формула, с която бихте я дефинирали? Кое е най-важното в една жена според вас, за да може тя да се нарече красива?

„Красотата е симетрия“ … Красотата е излъчване, чар, талант, способност да се реализираш, да се чувстваш уверен в това, което правиш, да намериш вътрешно спокойствие, себеуважение, да проявяваш разбиране и толерантност към другите. Нищо не може да замени интелигентността, начетеността и социалната компетентност и няма по-хубаво от това те да са съчетани с перфектна визия. А ако визията е постигната с помощта на пластичната хирургия, това променя ли всички тези качества?