Стрес и сърдечни заболявания

1
Добави коментар
megasmart
megasmart

Когато организмът е под напрежение, т.е. в състояние на стрес, някои хормони се секретират в излишък , повишава се и нивото на кръвната захар. Ако този стрес продължава дълго време, трайно повишеното ниво на захарта в кръвта води до диабет иатеросклероза.

Известният американски специалист – д-р Вайс, и неговите сътрудници сравниха начина на живот на 45 души, страдащи от коронарна болест, с живота на същия брой хора без сърдечно заболяване. Те установиха много повече случаи на повишено напрежение и стресови състояния в живота на изследваните, които впоследствие бяха развили сърдечна криза.
Трябва да сме съвсем наясно по този въпрос. Ако организмът постоянно е в стресово състояние, той е предразположен към заболяване. Също като кола, на която натискаме с пълна сила едновременно газта и спирачката. След време нещо непременно ще се повреди. В случай с колата това не е кой знае какво – винаги ще се намерят резервни части. Но в случая с човешкия организъм, увреден от продължителен стрес и напрежение, „резервни части“ ще намерим извънредно трудно.