Болки в ставите – причини и лечения

1
Добави коментар
megasmart
megasmart

Няма човек, който дори и в млада възраст да не е изпитал кошмара на болки в старите. Не си даваме сметка за това – колко сложно е устроен скелетът ни и как е истинско чудо ДА НЕ НИ БОЛИ!

В човешкото тяло има 180 кости, свързани чрез стави . Ставите понасят натоварвания, напрежения, травми, възпаления.

Понасят по особен начин и остаряването, страдат при настинки и грип. Лошо е да носиш гени, които правят ставите ти по-уязвими на всичко това. Възможно е да се родиш със ставни аномалии и движението да влошава проблема ти, изразен чрез болки в ставите.

Всички тези неблагоприятни стави имат един общ резултат: артрити и артрози.

 

Болки в ставите, които са важна част от опорно-двигателния ни апарат, се появяват с напредването на възрастта, ако не са резултат от травма или възпалително заболяване. С годините хрущялната тъкан, която покрива съставните кости на ставата, се износва и триенето се увеличава.

 

Стареенето забавя скоростта, с която се възстановява хрущялът, а това прави триенето мъчително и се появяват болки в ставите. Около 50-годишна възраст е изключение да нямате болки в ставите, много често – именно в тазобедрената, и то предимно при жените (arthrostop.eu). Сутрин тази става се раздвижва трудно, обемът на движенията й се намалява, усещате пукане и скърцане.

 

За много хора става реалност диагнозата коксартроза: именно с нея се назовават описаните симптоми. Коксартроза с болки в ставите на таза може да се развие и в по-млада възраст, при вродени луксации (измествания) на ставната връзка.

 

В повечето случаи първата реакция е да се търсят обезболяващи: има ги, но те не лекуват, а само потискат болката и дават отсрочка за проблема. По-правилното поведение дори при отсъствие на болки в ставите е да се обърне внимание на две неща: повече движение, ходене пеш без силови напрежения.

 

И второ – правилно хранене, с прием на подходящи хранителни добавки за регенерация на хрущялната тъкан. За много специалисти ранната поява на болки в ставите и все по-масовите оплаквания от тези проблеми са свързани с нездравословното хранене.

 

За ставите не е полезно да приемаме прекалено много месо, особено червено, продукти от бяло брашно, солени храни. Здравословното хранене и подходящата физическа активност помагат срещу болки в ставите. Има обаче състояния, при които консервативното лечение не помага – тогава се налага алопластика, т.е. замяна на тазобедрената става с изкуствена.

 

В ставите на краката

Болките в краката могат да са причинени от дегеративни промени в хрущялната тъкан и сухожилията, промени в костната структура и поява на шипове, а в по-млада възраст – от възпалителен процес с множество огнища след вирусно заболяване и тежка инфекция.

Болките в ставите поради възрастови промени обикновено се концентрират в коляното и глезена (освен в тазобедрената става). Колянната артроза (гонартроза) се развива подобно на коксартрозата.

Колената започват да щракат и скърцат, всяко стъпване е свързано с болки в ставите, краката отказват да се сгъват Ако болките се чувстват не само в движение, но и при покой, значи износването на хрущялите вече е комбинирано и с възпаление.

 

Консервативната терапия с противовъзпалителни и болкоуспокояващи става необходимост. Ако се касае само за възпалителен процес , консервативното лечение може да свърши работа – в млада възраст това е напълно възможно.

Природата на нашите болки в краката може да е различна, което определя и различната терапия и прогнози.

 

В ставите на ръцете и пръстите

Болки в ставите на ръцете и пръстите обикновено се появяват след прекарана инфекция; тя може да е от вирусен тип, от полово предавано заболяване, от бактериална зараза. Такива болки в ставите, по-точно в т.н. малки стави (пръстите на ръцете, китките, ходилата) може да са симптом на развиващ се ревматоиден артрит.

Коварното на тези болки в ставите е, че са признак на тихо развиващи се процеси в други органи. Болките могат да са търпими и обезболяващите да се справят с тях, но това не бива да ви заблуждава. Лечението е задължително, ако не ви е безразлично как ще се развият нещата по-нататък.

 

В лакътната става

Болките в лакътната става са често срещани при спортисти и хора на физическия труд. Този тип болки в ставите рядко са концентрирани само в лакътя, обикновено засягат и раменната става.

 

При болки в ставите от този път говорим за т.н. тенис-лакът или епикондилит. Хората с подобно страдание са убедени, че проблемът е именно в ставата, но всъщност се касае за проблем с лакътното сухожилие или по-скоро с раменната става, който се пренася и върху лакътя.

 

 

В пръстите на краката

 

Болки в пръстите на краката според една теория може да усещате в резултат на влошено кръвоснабдяване. На практика това е най-отдалечената зона от тялото и кръвта достига до нея с най-малко съдържание на кислород.

 

За сметка на това процентното съдържание на пикочна киселина е най-високо. Тези условия създават възможност на различни болестотворни микроорганизми да се развиват в стави и прилежащи меки тъкани, причинявайки локални възпаления. При болки в пръстите на краката трябва да си дадем сметка дали това е единственото място по тялото ни, което усещаме като проблемно.

Не е изключено да става дума за полиартритна проява или за ревматоиден артрит.

 

В раменната става

 

Защо може да ни боли раменната става? Този въпрос не е от лесните. Проблемът е в изключително сложното устройство на раменната става и прилежащите мускули. На практика това е истински двигателен апарат, в чийто състав (ротаторен маншон) влизат 26 мускула.

 

Често болката в рамото е болка при увреждане на някой от тези мускули или на сухожилия. Възможно е обаче причината да е в ставната капсула или в дегенеративни промени, причиняващи калциране на сухожилия . Групата болестни проблеми на рамото са известни като периартрит.

 

 

В много случаи билковата терапия е достатъчна за излекуване, особено в по-млада възраст.

 

Народна медицина и билки за стави

 

Народната медицина лекува болки в ставите като не дава странични ефекти , а резултатът е траен.

Всичко за тяхното лечение с билки ще намерите   ТУК