България сама се застреля в крака за бизнес който е хит по цял свят

8
Добави коментар
borsi
borsi

С промените, приети вчера от парламента, които уж трябва да либерализират пазара на индустриалния коноп у нас, България се застреля сама в крака за един бизнес, който е хит по цял свят.

Това заяви Димитър Карагегов, експерт в областта на конопа. Според него редакциите в Закона за контрол върху наркотичните вещества не решават абсолютно никакви проблеми, а точно обратното – задълбочават ги. 

От една страна няма никаква промяна по отношение на рестриктивното отношение към конопа. По цял свят преследването на хора, употребяващи наркотици се заменя с терапия и дори легализация.

След промените се премахва случаят, в който се допуска конопът да може да се използва за медицински цели.  От текстовете на закона изчезнаха думите „медицински цели“ и остана само „изследвания“. Той беше категоричен, че така България затваря вратата пред възможността конопът да се използва в медицината.

Карагеров обърна внимание на промените, засягащи декриминализацията на индустриалния коноп. Ако си лицензиран производител и конопът расте на твоите плантации всичко е наред, но ако решиш да береш цвета, това вече е незаконно, защото той е в списъка с незаконните вещества.

Той даде пример с няколко европейски държави, в които производството на индустриален коноп никога не е спирало. 

В Полша дори по времето на комунизма се е произвеждал. 

Според него управляващите ни правят тези редакции за да си вържат гащите. За да не може да бъдат произвеждани конопени смоли и масла, които в момента са хит в медицината.

По думите му само преди 50 години България е била регионален лидер по преработка на коноп. Кой сега ще може да си позволи да плати $ 500 за да може всяка семка да се изпрати в специална лаборатория за тест?