Възкресението на Фидел Кастро

20
Добави коментар
karutzar
karutzar

Колкото и странно да звучи, той сам се е излекувал от рак. Още през четиридесетте си години Кастро реформира здравеопазването в страната си, като отдели най-сериозно внимание на проблемите на дълголетието, припомня АиФ.

Общоизвестен е фактът, че експрезидентът на Куба Фидел Кастро е голям любител на неочакваните изненади и обожава да шокира публиката. Последното шоу, без съмнение, му се удаде отлично.

След като не успя да елиминира в световната преса слуха (навярно двайсети поред) за смъртта си, брадатият команданте се появи пред телевизионните камери на среща със студенти от Венецуела.

Витаеше усещането, че са подменили Фидел – вместо смъртноболен старец телевизията показа свежа “краставичка”: Кастро се държеше направо отлично – стоеше си на краката, шегуваше се, смееше се, активно жестикулираше. Меко казано, това страшно учуди, особено отчитащите факта, че преди три години лекарите му откриха рак на стомаха.

Аз съм длъжен да живея 150 години!

Тогава Фидел гаснеше пред очите им. Информацията за неговото здраве беше обявена за държавна тайна, той беше настанен в болница и се подложи на сложна операция. Резултатите не впечатляваха – Кастро беше в такова състояние, че телевизията показваше само една снимка: как команданте, лежащ в леглото, общува с Уго Чавес. Тръгнаха приказки – Фидел е много зле, операцията не помогнала, остават му само два-три месеца живот…

През февруари 2008 г. Кастро официално предаде властта на брат си, напускайки президентския пост. Гражданите на Хавана открито обсъждаха по улиците кога ще бъде погребението и ще обръснат ли брадата на покойника. И така както почти го бяха погребали, Фидел изненада всички със своето оздравяване.

– Случаят наистина е уникален – съгласява се специалистът по онкологични болести проф. Емил Флорес от Майами. – Още повече за човек на такава почтена възраст. Ако ракът е започнал, то практически не остават ни най-малки шансове. Даже двадесетгодишни по правило умират, а подобна диагноза в дълбока старост си е направо стопроцентова присъда. Съживяването на Кастро свидетелства за пълното тържество на кубинската медицина.

Добра медицина може да направи абсолютно всяка държава, дори и най-бедната. Само трябва да се постарае

… Куба трудно може да бъде наречена богата страна. Заплатата средно е 7-10 долара на месец, основните продукти (преди всичко месо) се раздават строго с купони, в свободна продажба няма дори банани. А това е тропическа страна! Когато обикаляш Хавана, откриваш поразяваща нищета, мръсотия, запустели къщи, полуразпаднали се съветски жигули, бедняци, които просят от чужденците – с една дума, типична страна от Третия свят. При това кубинската медицина, на която се падат 8 процента от местния брутен вътрешен продукт (в Русия са 3,5 процента), се смята за най-добрата в Латинска Америка, а местните лекари – за чудесни специалисти. Продължителността на живота в Куба е 78 години. Да, спокойно може да се каже, че диктаторът е обграден от най-добрите лекари, макар че има пример с туркменбаши Сапармурад Ниязов, когото никакви пари и суперлекари от Германия не можаха да го спасят от инфаркта, който го покоси на 67 г.

– Може да звучи странно, но Фидел сам се избави от рака – разказва лекарят емигрант Мигел Кисмер, екссътрудник на бригадата лекари, обслужващи боса на кубинската компартия. – Когато стана на 40 г., той сериозно започна да изучава болестите, от които умират възрастните. Най-много го вълнуваха проблемите със сърцето и рака. Тогава команданте дори не е и помислял, че преди всичко трябва да открие здравословния начин на живот. Събра всички медицински светила и каза: “Ще ви намеря пари, а вие търсете как да победите рака. Аз съм лидер на страната и съм длъжен да доживея 150 г. Извикайте най-добрите специалисти!“

Според очевидци Фидел от нищо не се е отказвал. На 60 г. публично обяви, че отказва цигарите и рома, призовавайки всички да направят същото. “Трябва да бъдем здрава нация, за да противостоим на САЩ!” Вероятно тогава той е почувствал първите проблеми със здравето и за разработка на ваксина против рака започнаха да заделят два пъти повече средства.
 
Никой не вярваше в неговия успех

– Кастро винаги мислеше глобално – разказва дъщеря му Алина Фернандес. – Той казваше: Ние сме малка страна, но не са ни нужни малки рекорди. Не ни трябват средства за хрема или хапчета за главоболие. И изискваше от специалистите да направят всичко, за да могат да удължат живота и да излекуват сериозните заболявания. Отдели за това милиарди долари. Почти никой не вярваше в неговия успех. Затова сега Фидел жъне плодовете на своята далновидност. Кубинската ваксина охотно се купува зад граница, а специалният курс за изцеление, убиващ раковите клетки, е широко известен по света. По тази система в Куба се лекуват деца, пострадали от аварията в Чернобил.

Чудеса в живота често се случват, но изцелението на раково болен в дълбока старост е нещо изключително. Нужно е в страната да се създаде специална система, позволяваща лечението на всеки един човек. Кастро е жива реклама – кубинската медицина се превърна в бренд, както ромът и известните цигари. Малкият тропически остров, където хората едва доживяваха 50 г., успя да създаде уникална система на здравеопазване в условията на икономическа блокада и там идват дори от САЩ, за да черпят опит. Просто да ти стане обидно – защо и у нас не е така? Опитът на бедна Куба ясно доказва, че добра медицина може да се прави във всяка страна, дори и в най-бедната.