Браво! 3-годишно дете рецитира перфектно „Хаджи Димитър“ на Христо Ботев! ВИДЕО!

1
Добави коментар

Рецитирането е изкуство на изразяване и себепознание. Не всеки човек има този талант да рецитира. Казваме талант, защото правилното произношение, способността с думи и интонация да нарисуваш картина, която да отговаря на строфите в стиха и да накараш всички да те слушат приковани, си е нещо наистина голямо, което не всеки човек може да направи. Но ето, че това 3 годишно момиченце на име Диляна Христова успя да предизвика фурор в нета именно чрез рецитиране. И то не на кое да е стихотворение, а на баладата „Хаджи Димитър“ на Христо Ботев. 

 

Advertisement:

Advertisement:

 

„Хаджи Димитър“ е баладична поема на Христо Ботев, издадена за първи път през 1873 година във вестник „Независимост“. Тя се състои от 12 строфи и е написана по повод сражението на връх Бузлуджа, където на 18 юли 1868 година Хаджи Димитър бива смъртоносно ранен и умира от раните си около 20 дни по-късно в подножието на връх Кадрафил, в Сърнена Средна гора, където е и погребан.

Това произведение на великия Ботев прославя България по целия свят. А четиристишието: 

 

„Настане вечер – месец изгрее,

 

звезди обсипят сводът небесен;

 

гора зашуми, вятър повее, –

 

Балканът пее хайдушка песен!“ 

 

 

е гравирано в Лувъра във Франция, в оригинален вид, със златни букви, на колона в редицата на “Великите поети на Европа” . А детето от видеото определено ще Ви накара да се почувствате горди, че сте българи и, че имаме толкова красиви и талантливи деца, коментираха колегите от bgkef.com.