8 начина, по които да помогнете на франчайзополучателите си в затруднение

2
Добави коментар
Bilyarski
Bilyarski

Лошото състояние на икономиката се отразява еднакво неблагоприятно, както на потребителите, които ограничават разходите си до минимум, така и на бизнеса, който трябва да бъде готов за трудностите.

Каква трябва да бъде ролята на франчайзодателя в тази предизвикателна и динамична среда? Трябва ли той да помага на франчайзополучателите си, за които се очаква да затворят своите обекти?

Отговорът е – ДА! Тук отваряме скоба, че това включва максималните усилия на франчайзополучателя да задържи висока ефективност и доходност от дейността си.

Предлагаме ви 8 идеи, които могат да бъдат полезни и дори наложителни за един франчайзополучател в нужда през текущата 2016-та година:

1. Направете тренировъчна програма за всичките си франчайз получатели с фокус върху това как е подходящо те да се адаптират към постоянно неблагоприятно променящата се икономическа среда.

2. Изгответе и програма, която да окуражава силните и стабилни франчайзополучатели да подпомогнат  зле представящите се в справянето им с процесите на адаптация към пазара.

Franchise training programme

3. Ако франчайза ви има роялти такса, не я премахвайте. Предлагаме ви  по-скоро да я използвате за локален маркетинг на същият обект.

4. Работете с доставчиците си на стоки и услуги в насока по-разширени кредити и повече прозрачност в бизнес отношенията с франчайзополучателя в нужда. Помислете за специални сделки на месечна, седмична основа или друго за заздравяване на връзките, които имате с тях. Тук помнете, че доставчиците ви също изпитват затруднения и ще е необходима взаимна изгода във всяка стъпка при изготвянето на нови условия за доставка.

5. Не стеснявайте бюджета си за маркетинг – напротив. Вложете малко повече усилия в разширяването на промоционалната си активност. Помислете за специални оферти и помнете, че клиентите търсят стойност и ценят всеки разход, който правят.

6. Трудните времена изискват и промяна в ценовата стратегия. Запомнете, обаче, че не можете да бъдете най-евтините и най-добрите на пазара и клиентите ви да получават високото качество на най-ниската цена.  Намерете златната среда, в която да предлагате своя продукт/услуга без да губите качеството му.

7. Вашите франчайзополучатели имат най-голяма нужда от вас именно в най-трудните им времена. Мотивацията, обученията и всякакъв тип помощ са добре дошли за тях. Погрижете се вашият екип да бъде на разположение за тях.

8. Помислете и в насока създаването на мобилен екип, който да помага на франчайзополучателите  на място в техните обекти. Така ще получите най-ясна представа за проблемите и затрудненията им и как да бъдат най-ефективно разрешени. Работата на един такъв екип може да бъде таксувана на база по-нататъшно представяне на обекта и работата в него.