Западните Балкани под вода

5
Добави коментар
transpot
transpot

Обилните валежи над Западните Балкани доведоха до наводнения в Сърбия, Албания и Косово. 15 общини в Сърбия обявиха бедствено положение – Чачак, Нови Пазар, Ареле, Лучане, Тополе, Пожеге, Баине Баще, Иванице, Рашка, Ляг, Рача, Косйерица (селата Сеча река, Годешево, Маковище), Приеполе, Кралево и Тръстене. Евкуирани са над 710 домакинства. Десетки населени места са под вода, наводнени са къщи, обществени и стопански сгради. От коритата са излезли реките Западна Морава, Бйелице, Ясеница и др. В Белград бе обявено кризисно положение, заради очакване на високи води по река Дунав. Очаква се повишаване на нивата на реките Сава, Кобушница, Велики Луг и Ясеница. Сръбското правителство заседава извънредно заради наводненията. Служебният премиер Александър Вучич разпореди на армейски подразделения да вземат участват в борбата за ограничаване щетите от наводненията.
Наводненията взеха една жертва в Косово. Възрастен мъж от село Дол, община Дяково, Югозападно Косово, е загинал при опит да премине през придошла река. Десетки села в района на Пея (Печ) са наводнени, отменени са учебните занятия в града, вследствие на високи води по улиците. Властите в столицата Прищина призоваха гражданите да не излизат от домовете си без причина в очакване на нови порои и наводнения.
Стотици хектари обработваема земя бяха наводнени в Централна Албания. Три реки са излезли от коритата си в окръг Круя и са залели селата Мургине, Малкуч и Маха.
Временно е преустановен учебният процес в редица училища в района. Стотици жилища и обществени сгради са под вода в района на Дуръс (Драч). Наводнени са и плажните зони Спиталия и Нищулия. В резултат на обилните дъждове през целия вчерашен ден и изминалата нощ река Ишем е излязла от коритото си и е заляла района на Фуша-Круя. Под вода се намират пътища и обработваема земя.
В Босна и Херцеговина река Дрина постепенно започна да се връща в коритото си, след като беше излязла в района на село Яня и Биелина. Все по-силна тревога обаче предизвиква повишаването на нивото на река Сава, което вече е достигнало 672 см.

Босна и Херцеговина: Река Дрина се отдръпва, Сава стигна ниво от 672 см.
Сараево. Река Дрина постепенно се връща в коритото си, след като беше излязла в района на село Яня и Биелина, предава Телевизия „Босна“.
Телевизията цитира Драго Ристич, началник на Гражданска защита, според който в района на хидроцентралата в Зворник обемът на водата е достигнал 1 828 куб. м.
Босненските медии съобщават, че все по-силна тревога предизвиква повишаването на нивото на река Сава, което вече е достигнало 672 см.
„Time.al“ (Албания): Придошлата река Ишем е заляла района на Фуша-Круя
Тирана. В резултат на обилните дъждове през целия вчерашен ден и изминалата нощ река Ишем е излязла от коритото си и е заляла района на Фуша-Круя, съобщава албанското електронно издание „Time.al“.
Под вода се намират пътища и обработваема земя.
Според изданието местните власти смятат, че причина за наводненията са и непочистените селскостопански канали.
Оranews.tv (Албания): Наводнения в Централна Албания затвориха училища и наводниха стотици хектари обработваема земя
Тирана. Наводнения, предизвикани от обилните дъждове, в Централна Албания затвориха училища и наводниха стотици хектари обработваема земя, предава албанската телевизия Оranews.tv.
Три реки са излезли от коритата си в окръг Круя и са залели селата Мургине, Малкуч и Маха.
Временно е преустановен учебният процес в редица училища в района.
Телевизията съобщава за наводнения в района на Дуръс (Драч), където под вода са останали стотици жилища и обществени сгради.
Наводнени са и плажните зони Спиталия и Нищулия.
По-рано беше съобщено, че в съседно Косово в резултат на наводнението е загинал възрастен мъж в района на Дяково.
„РТС“ (Сърбия): Извънредно положение е обявено в 15 общини, евакуирани са 710 домакинства
Белград. Извънредно положение заради наводненията вече е обявено в 15 общини, евакуирани са 710 домакинства, предава Радио-телевизия Сърбия (РТС).
Извънредното положение засяга общините Чачак, Нови Пазар, Ареле, Лучане, Тополе, Пожеге, Баине Баще, Иванице, Рашка, Ляг, Рача, Косйерица (селата Сеча река, Годешево, Маковище), Приеполе, Кралево и Тръстене.
„Danas“ (Сърбия): В Чачак са евакуирани още 118 души заради наводненията, в 13 общини остава извънредното положение
Белград. Тази сутрин в Чачак са били евакуирани още 118 души, пострадали от наводненията, съобщава електронното издание на белградският вестник „Danas“, като се позовава на изявление на Министерството на извънредните ситуации.
Според министерството извънредно положение към момента е обявено в общините Чачак, Нови Пазар, Ареле, Лучане, Тополе, Пожеге, Баине Баще, Иванице, Рашка, Ляг, Рача, Косйерица и Приеполе.
„Blic“(Сърбия): Кризисно положение в Белград в очакване на високи води
Белград. В Белград е обявено кризисно положение, заради очакване на високи води по река Дунав, предава сръбското електронно издание „Blic“.
Според изданието най-застрашения район е на завоя на реката при историческата Кула на Небойша, която е част от старата белградска крепост.
Очаква се повишаване на нивата на реките Сава, Кобушница, Велики Луг и Ясеница.
„Blic“(Сърбия): Свиква се извънредно заседание на сръбското правителство заради наводненията
Белград. В 8,45 ч. местно време (9.45 ч. българско време) започна извънредно заседание на сръбското правителство, заради наводненията, предизвикани от проливните дъждове, предава Радио Б-92.
По разпореждане на служебния премиер Александър Вучич армейски подразделения вече участват в борбата за ограничаване щетите от наводненията.
„Blic“(Сърбия): Бедственото положение заради наводненията обхвана 14 общини
Белград. В още две общини (Поляне и Обреновац) тази сутрин беше обявено бедствено положение заради наводненията, предизвикани от проливните дъждове, предава сръбското електронно издание „Blic“.
В Поляне през нощта са били наводнени десетки частни и обществени сгради, докато в Обреновац нивата на придошлите реки е започнало да се стабилизира.
Според Б-92 в района на Чачак под вода са над 400 къщи.
Службите за Гражданска защита следят за нивото на река Сава, която може да предизвика наводнение в района на Сремска Митровица.
Косово: Един човек е загинал след наводнение в югозападната част на страната
Прищина. Възрастен мъж от село Дол, община Дяково, Югозападно Косово, е загинал при опит да премине през придошла река, предава белградското радио Б-92.
Радиото съобщава за наводнени десетки села в района на Пея (Печ) и за отменени учебни занятия в града, вследствие на високи води по улиците.
Властите в столицата Прищина призоваха гражданите да не излизат от домовете си без причина в очакване на нови порои и наводнения.
РТС (Сърбия): Бедствено положение заради наводнения е обявено в 12 общини
Белград. Бедствено положение заради наводнения, предизвикани от проливните дъждове е обявено в 12 общини в Западна Сърбия, предава Радио-телевизия Сърбия (РТС).
Десетки населени места са под вода, наводнени са къщи, обществени и стопански сгради.
От коритата са излезли реките Западна Морава, Бйелице, Ясеница и др.
Бедственото положение обхваща общините Чачак, Лучани, Ариле, Пожега, Иваница, Байна Баща, Кралево, Рача, Рашка, Нови Пазар, Топола и Ляг.
По разпореждане на правителството за предотвратяване на щетите от наводнението са изпратени военни части.

 

Информация: Фокус