Депутатите приеха задължителното гласуване на първо четене

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

50 лв. глоба, ако не упражним правото си на глас, предвиждат новите промени

Парламентът прие на първо четене част от предложените общо 14 законопроекта за промени в Изборния кодекс.

Депутатите приеха предложението на Патриотичния фронт да се въведе задължителното гласуване, предложен от Валери Симеонов от Патриотичния фронт. Проектът бе приет със 121 гласа „за“, 27 „против“ и 21 „въздържали се“. 

Пленарната зала одобри предложенията на ГЕРБ, които предвиждат създаването на 32-ри многомандатен избирателен район „Чужбина“, да се даде възможност на затворници с леки присъди и хора под ограничено запрещение да гласуват, както и намаляване от 30 на 21 дни на предизборната кампания.

Подкрепените законопроекти на „Движение България на гражданите“ са два – един за забрана на „служителите на вероизповеданията“ да агитират, и един за въвеждането на машинно преброяване на бюлетините.

Депутатите приеха и експериментално електронно гласуване на всички избори до 2018 г., както и въвеждането на машинно гласуване в 5 хиляди секции още от следващите избори.

Депутатите отхвърлиха идеите на независимият депутат Георги Кадиев и ДПС, които излязоха със сходни предложения – да се разреши агитацията на майчин език с превод.

Не беше прието и предложението на „Атака“ за образователен ценз като условия за упражняване на право на вот.

Източник: „Дарик“