Как да сервираме френски сирена?

1
Добави коментар
biomall
biomall

Френските сирена са повече от 400 вида и от скоро навлизат и в нашата кухня като съставка на ястия или като деликатес. Интересно е да се знае, че всяка провинция във Франция произвежда свои сирена. Camembert, Bleu d’Auvergne, Comte и Gruyere са едни от най-известните видове френски сирена. Най-често сирената се разделят на твърди (варени и неварени), меки (пресни, сини, с плесен), произведени от краве, овче или козе мляко.

Сервирането на френско сирене

Правилното сервиране е истинско изкуство и изисква доста знания. Същото важи за консумацията, която е доста деликатно умение. Във Франция основно сирената се сервират между основното ястие и десерта. Също така се предлагат като мезе към различни видове вина. Основно правило, за да се усети вкуса на сиренето е, то да се поднесе със стайна температура. За целта се изважда от хладилника минимум 1 час преди сервиране. Как да предвидим какво количество сирене да поднесем?

като отделно ястие, като за целта ще са нужни 150-200 г. на човек;
между основното ястие и десерта – необходими са около 25-50г.;
а ако го поднасяме след края на вечерята – около 45-60 г. на човек.

Сервирането на сините сирена традиционно се прави върху дебела дървена дъска – като плато, с поне два ножа, за да може да не се смесват вкусовете. Подреждат се по посока на часовниковата стрелка – от най-мекото, през това с най-силно изразен вкус до най-пикантното. Консумацията също трябва да следва тази последователност, за да може да се усети вкуса на всички сирена. Към платото могат да се добавят пресни подправки като мента, също и плодове.

Рязането на сини сирена

Всяко сирене в зависимост от своя вид се реже с различен нож.

Със специално приспособление с корда, наподобяващо тел за рязане на масло се реже рокфорът.  Така не се мачка нежната вътрешна част и не се поврежда плесента.
Питите сирена, които имат плесен по повърхността си, като бри, камамбер, камбоцола, мирабо, роже се режат със специални ножове, които имат отвори по острието. Това предотвратява залепването на меката консистенция на сиренето по ножа и оформените парчета са правилни.
Кръглият Камамбер се реже на триъгълни парчета като торта. Всяко едно парче трябва да има коричка и сърцевина.
По-меките сирена се режат с нож, чийто връх се раздвоява като вилица.

Комбинации между сини сирена, плодове и вино

Сирената не се сервират произволно, а по начин, който позволява усещане на вкуса им. Насладата се постига чрез „букет” от сирена. И те като цветята се съчетават по нечетен брой – правилно е да поднесем 3,5,7 вида сирене, съчетани с плодове и вино.

Твърдите сирена се комбинират добре с червено вино и киви, ананас, вишни.
Полутвърдите сирена и не твърде солените се съчетават с младо плодово вино.
Меките и кремообразни сирена се съчетават със сухи и полусухи вина.
Сините сирена подхождат на сладки и тежки вина, а друго традиционно съчетание е със сладка (например от смокини) и мед.
Сирената с коричка от плесен се сервират с брют и круши.
Козите сирена се консумират със Совиньон.
Към пикантните сирена се добавят сушени плодове, орехи, бадеми, стафиди, фурми.

Направете вечерята си неповторима

Сините сирена са способни да придадат уникален вкус към традиционни салати, паста, различни ястия от картофи.

Салата със сини сирена

Необходими продукти (2 порции):

Микс от зелени салати с рукола – 300 гр.
½ авокадо
20 гр. стафиди
20 гр. сушени смокини
100 гр. синьо сирене
100 гр чери домати
2 с.л. зехтин
Сок от половин лимон
1 с.л. тъмен балсамов оцет
20 гр. натрошени орехи

Начин на приготвяне:

Измийте зелените салати, подсушете ги и ги накъсайте. Нарежете на половинки чери доматите и ги добавете към зелените салати. Нарежете авокадото на лентички и също го добавете към микса от салати. Нарежете смокините на дребно и заедно със стафидите ги добавете към салатата. Пригответе дресинг от зехтина, балсамовия оцет и орехите. Поръсете върху салата с лимонов сок и натрошенето синьо сирене.