Свръхзвуковият влак Hyperloop идва в Европа :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google.com

 Компанията Hyperloop Transportation Technologies обяви, че е подписала договор със Словакия за строителството на свръхзвукова транспортна система, която да съединява Братислава с Виена и Будапеща, съобщава Mashable.

Сега пътуването от столицата на Словакия до австрийската столица с автомобил отнема около един час, а Hyperloop ще съкрати това време до осем минути. Освен това пилотният проект е призван да отвори Европа за новите технологии.

В отговор на въпроса на журналисти ръководителят на компанията Дирк Албърн е заявил, че словашкият Hyperloop ще се появи „доста бързо“. Той не назовал конкретен срок, като обяснил, че няколко важни фактора още не са отчетени (преди всичко става дума за точния маршрут). Окончателната схема на проекта ще бъде утвърдена след съвместно заседание с представители на Евросъюза и словашките инвеститори, пише actualno.com

Макар че икономиката на Словакия не е най-развитата в Централна Европа, Албърн е нарекъл страната лидер в автомобилостроенето. Именно там се намират заводите за сглобяване на Volkswagen Touareg, Audi Q7 и Porsche Cayenne. Освен това братиславската фирма AeroMobil планира още през 2017 година да започне масово производство на летящи автомобили.

Hyperloop е система от тръби за придвижване на капсули с пътници и представлява хибрид между вакуумен влак и маглев (магнитна левитация). Системата предполага развиване на средна скорост на влака от 1130 км в час, рязко снижаване на съпротивлението на въздуха и едновременно отказване от магнити.

Влакът в Hyperloop трябва да се движи по херметична тръба, в която налягането не превишава една хилядна от атмосферното. Замисълът принадлежи на американския предприемач Елън Мъск, основател на компанията SpaceX и генерален директор на Tesla Motors.

Макар че свръхзвуковият влак от капсули, летящи по тръби, все още е мечта на Мъск, конкуренцията между частни компании бързо приближава нейната реализация. Самият Мъск е решил да построи изпитателно трасе в Тексас (сроковете и там не са определени). В същото време Hyperloop Transportation Technologies ще строи трасе северно от Лос Анджелис още през 2016 година.