Компаниите натискат за бизнес в Куба

6
Добави коментар
borsi
borsi

Поне три от водещите американски компании – AT&T Inc, Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc и Marriott International Inc, се опитват да договорят сделки в Куба, на фона на подготовката на посещението на президента на САЩ в Хавана.

Marriott International Inc. са поискали разрешение да оперират в Куба. Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc. собственик на брандовете St. Regis и Sheraton hotel проучва възможностите за споразумение с местен партньор. Oт хотелската верига посочват, че са подали искане до финансовото министерство на САЩ да получат разрешение за оператор на хотели в Куба. AT&T се опитва да сключи споразумение с държавния монополист в тези услуги в Куба – Etecsa. Бейзболната лига също преговаря за възможности да подписва договори с кубински играчи. От възможностите за бизнес в Куба се интересуват много американски компании. Проблемът е, че разрешенията от Вашингтон се бавят много. Въпреки че Обама се подготвя да обяви нови мерки за облекчаване на ограниченията за търговията и пътуванията до Куба, ембаргото все пак стриктно ограничава усилията на американските компании за бизнес на острова. Президентът на няколко пъти призова за вдигане на ембаргото, но само Конгресът може да приеме такова решение, а републиканците, които контролират двете камари, са категорични, че няма да го направят срещу твърде малкото ангажименти на правителството в Хавана. Друга голяма спирачка са и някои от кубинските имигранти в САЩ. 

Вчера ЕС и Куба подписаха споразумение за нормализиране на отношенията си. Документът установява параметри за търговията и икономическата помощ.