Седем неща, които да договорите, преди да започнете работа

2
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Освен заплатата, има редица други бонуси – не само финансови, – които можете да си извоювате

Понякога сте толкова нетърпеливи да започнете начисто, че приемате всички условия, които ви предложи работодателят, без да се замислите дали сте постигнали оптималната договореност.

И едва впоследствие установявате, че не всичко е така идеално, както сте си го представяли, а като приспаднете транспорта, деловото облекло, храната и другите разходи… заплатата ви се изравнява с минималната.

Как да постигнете повече и да не се чувствате прецакан? Да, важно е да договорите заплатата, но работодателят вероятно вече е заделил определена сума за възнаграждението на бъдещия си служител – и вашата претенция за повече може да ви прати в списъка с резервите.

Виж още: Девет съвета как да си поискате увеличение на заплатата

Откъде тогава бихте могли да „изцедите“ други преимущества в своя полза? Младите хора все по-често не приемат механично предложението за работа, а водят преговори за условията – и фирмите започват да свикват това, твърди Никол Уилямс, авторка на книгата Earn What You’re Worth (Печели толкова, колкото струваш). 

Обикновено обаче никой не предлага подобни екстри наготово – вие самите трябва да настоявате за тях. Уилямс препоръчва да поискате три неща, в зависимост какво смятате за най-важно в своя случай. Изберете си от:

1. Повече отпуск / почивни дни

Това е едно от най-лесните неща, тъй като не води до харчове за работодателите, както увеличението на заплатата или други бонуси, обяснява Уилямс. Ако обаче така се натоварват извънредно ваши колеги, може да възникнат усложнения. Но пък винаги можете да помолите за…

2. Плаващо работно време

Ако сте по-продуктивен рано сутрин или късно вечер, защо не си договорите различно работно време или работа от вкъщи? Така ще спестите време от пътуване до работа в пиковите часове, когато висите в задръстванията. А с работата вкъщи ще спестите пари и няма да ви се налага да се обличате (поне не официално).

Виж още: За ползите от 6-часовия работен ден

3. По-престижна длъжност

Ако постът в компанията, за който кандидатствате, не отговаря напълно на задълженията ви, поискайте си друг. В крайна сметка написаното на визитната ви картичка говори не само за работа, която вършите, но и за длъжността, към която се стремите.

Уилямс препоръчва да влезете в LinkedIn и да разгледате какви предишни длъжности са заемали хората начело на фирми, от които бихте искали да вземате пример. Харесайте си роля – и си я поискайте.

4. Транспортни разходи

Освен ако не живеете на две преки от офиса, е справедливо да получите карта за градския транспорт или да уговорите друга компенсация на пътните ви разходи. Имайте предвид, че някои компании включват това в основния пакет бонуси за служителите, така че се информирайте предварително какво ви се полага, за да не изразходите излишно един от трите си патрона.

5. Компенсация при освобождаване от работа

Ако бъдете съкратени, отивате на трудовата борса, но ви принудят да се разделите по взаимно съгласие, губите голяма част от полагащото ви се обезщетение. Тази опция не е препоръчителна за служители, на които това е първото работно място, но ако вече  сте натрупали известен стаж във фирмата, имате пълно право да претендирате за най-добрите условия в случай на раздяла – и ако тя е била не по ваша вина.

Виж още: Пет случая, в които е разумно да откажете повишение

Можете да договорите с фирмата да ви изплаща определен процент от заплатата или друга компенсация в продължение на месец-два. Вариант е и да го обвържете и със стажа си – логично е ако сте им посветили не година, а тройно по-дълъг период от живота си, да си тръгнете и с повече пари.

Гледайте обаче претенциите ви да са разумни – ако поискате едногодишно обезщетение, само ще ви се изсмеят, предупреждава Уилямс.

6. Офис пространство

Ако бюрото ви се окаже до вратата и се налага постоянно да прекъсвате работа, за да отваряте на посетителите, или гърбът ви е пред прозореца, който колегите ви постоянно отварят, за да се проветрява… значи е трябвало да договорите по-централно разположение на работното си място.

Средищното място в офиса означава и близост до повече колеги, с които да установите взаимоотношения по начин, който не би бил възможен, ако ви заврат в ъгъла.

Виж още: Клюкарствайте в офиса

Ако планирате да идвате на работа рано и да си тръгвате късно, това трябва да е достатъчно видимо за вашия началник, съветва Уилямс. Според нея така ще си осигурите и достъп до ценна информация.

7. Обучение

Всичко около нас днес се развива толкова стремително, че често се налага да се самообучаваме, нерядко за собствена сметка. Ако обаче успеете да си го извоювате от работодателя, той може да плати дори магистърската степен, за която учите в свободното си време.

Е, това, разбира се, е максимумът, за който в повечето случаи може само да мечтаете. Може обаче да договорите покриване на участието ви в семинари и други квалификационни курсове, които биха били от изключително голяма полза в началото на кариерата ви – например ораторско майсторство.

Виж още: Шест начина да се откроявате на работа

Имайте предвид обаче, че за да бъде удовлетворена такава претенция, трябва да се аргументирате добре с какво тя ще допринесе за работата ви точно в тази фирма.

В заключение

От голямо значение е как ще помолите за всички тези придобивки. Уилямс препоръчва това да стане, докато договаряте и заплатата – като реагирате в зависимост от хода на разговора. 

Ако заплатата, която ви предлагат, не ви удовлетворява, можете да обясните, че с радост бихте работили за тях, но очакванията ви за възнаграждението са малко по-високи и бихте искали да преговаряте за допълнителни условия. Тогава можете да изброите своите три желания. Уилямс препоръчва преди това да изтъкнете собствения си принос за компанията, за да е наясно работодателят, че слагате на кантара достатъчно тежест от своя страна.

Бъдете наясно с приоритетите си и от какво ще бъдете доволен, препоръчва Уилямс и е категорична: Преговаряйте, дори ако сте доволен от заплатата – това е едно от онези неща, които могат да се окажат голямо предимство за бъдещата ви кариера.

Виж още: Най-добрият съвет в живота на Брайън Трейси: Инвестирай в себе си

Източник: Motto.Time.com