„Райската стая“ – холандски филм с БГ актьори

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Предложената за „Оскар“ драма с Анжела Недялкова е в международния конкурс на София филм фест 2016

Следим изявите на Анжела Недялкова още от главната й роля в „Аве“, а след това в „Пътят към Коста дел Маресме“ (българското предложение за „Оскар 2015“), „Досието Петров“ и сериала „Връзки“.

Миналата година към филмографията й беше добавена копродукцията на Холандия, Швеция и България „Райската стая“ (The Paradise Suite) на режисьора Жууст ван Хинкел, стартирала като проект от София.

Виж още: Българското кино на 20-ия София филм фест

Драмата имаше своята световна премиера в Торонто, беше представена в конкурсната програма на фестивала в Палм спрингс, а пред ноември в Талин получи наградата за най-добър актьор и приза на екуменическото жури. Филмът беше и холандското предложение за „Оскар“, но подобно на „Съдилището“ не попадна сред номинираните.

Сюжетът:

За красивата млада българка Женя пътуването до Амстердам не е точно това, което тя очаква. Налага се чаровният Яя да се бори за нейната свобода – опасна битка, в която той губи всичко, освен вярата си. А ветеранът от войната в Сърбия Ивица, който току-що е станал баща, се сблъсква с болезнения факт, че престъпленията не остават ненаказани…

Подобно на Иглика Трифонова в открилия София филм фест „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“, Ван Хинкел също разчита на международен актьорски състав: Борис Исакович, Ясна Джуричич, Ерик Аделоу, Магнус Крепер, Исака Савадого.

Освен Анжела, в епизодични роли се появяват още Силвия Петкова, Веселин Ранков, Петя Силянова. Прожекциите на СФФ са в Дома на киното – на 14 март от 21 ч. и на 15 март от 13,15.

Фотогалерия: БГ актьори в чужди филми

„Зная, че не мога да променя човечеството, но въпреки това се надявам филмът да пресъздаде сложния и безмилостен образ на обществото, в което живеем. Историите и персонажите са вдъхновени от реални хора. „Райската стая“ е наблюдение върху един определен период от време, но е и поетична интерпретация на реалността – филмът е едновременно сурова и поетична ода, посветена на човешката сила за оцеляване“, споделя режисьорът, който в случая е и сценарист.

„Райската стая“ е неговият втори пълнометражен филм. През 2008 г. първата му късометражна творба Sand е селектирана за участие на фестивала във Венеция, а последвалият Kiss е представен на Трайбека в Ню Йорк.

Пълнометражният му дебют „170Hz“ печели наградата на публиката от Холандския филмов фестивал през 2011 г. и участва в конкурсите на Пусан, Шанхай, Москва. 

„Райската стая“ е заснет с подкрепата на Холандския филмов фонд, Netherlands Production Incentive, „Евроимаж“, Шведския филмов институт и българския Национален филмов център.