Потвърдиха смъртта на един от лидерите на „Ислямска държава“

2
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Американското разузнаване е потвърдило смъртта на един от лидерите в организацията “Ислямска държава” – Абу Омар ал-Шишани, предава CNN. По данни на президентската администрация, вишестоящия командир е бил ранен при американски удар миналата седмица и в последствие е починал.

Ал-Шишани е загинал, заедно с още 12 бойци на ИДИЛ, твърдят американците. Една от причините да се смята, че лидерът е загинал, е прекъсването на комуникационните му канали с други членове на организацията. Самият удар над Ал-Шишани бил организиран в последния момент, след като от разузнаването разбрали, че предстои среща между него и други лидери на терористичната организация.

За Ал-Шишани се смяташе, че е един от най-способните и успешни командири в терористичната групировка. САЩ бяха обявили 5 млн. долара награда за главата му. Смъртта на Чеченеца, както е известен още боецът, ще се отрази негативно и ще дестабилизира ИДИЛ, твърдят от Пентагона.

Междувременно, изневиделица Русия обяви, че изтегля “по-голямата част от въоръжените си сили” от Сирия. Президентът Владимир Путин разпореди дипломатите си да се включат в организираните от ООН преговори за мир. Специалисти коментират, че това може и да е политически ход, с който Русия се опитва да притисне президента на Сирия Башар ал-Ассад, тъй като до този момент няма индикации за масово изтегляне на руските части от страната.