Какво трябва да знаем за витамин Е?

1
Добави коментар
biomall
biomall

Наричан елексир на младостта, витамин Е спомага за пречистването на организма от вредните свободни радикали, сформиращи се при обменните процеси.

Витаминът е изключително силен мастно-разтворим антиоксидант – има множество полезни свойства, сред които намаляване на кръвното налягане, укрепване на имунната и кръвоносната система, подпомага процеса на възстановяване на тъканите, подобрява циркулацията, препазва очите. Освен това има положително влияние върху репродуктивните способности както при мъжете, така и при жените.

Какви са другите полезни свойства на витамина?

За начало трябва да направим пояснение, че витаминът не е лек срещу болест, която вече имаме, а  притежава превантивно действие – може да се приема като профилактика срещу дадени заболявания.

Витаминът действа като забавя процесите на стареене и предпазва от появата на т.нар. „старчески петна“ с напредването на възрастта.

Научни изследвания, проведени през 1997 г. дори дават доказателство, че витамин Е може да предотврати болести, сред които диабет и Алцхаймер или да забави развитието им. Тези проучвания добиват широка популярност и се разпространяват във водещи медицински журнали в Обединеното кралство.

Освен това витаминът спомага за кръвосъсирването. Така раните ни зарастватват по-бързо и по-малко вероятно е да ни остане белег.

Витамин Е действа превнтивно и срещу очни болести, сред които катарактата, по-позната като „перде“ на очите.

Ако спортувате имаме добра новина – този витамин поддържа мускулния тонус, повишава атлетическите постижения, намалява конвулсиите в краката след усилени тренировки, укрепва стените на капилярите и предотвратява анемията.

Как да си набавим този полезен витамин?

Витамин Е се съдържа най-много в следните храни – фъстъци, бадеми, орехи и всякакви други семена и ядки. Хапвайте и повече растителни масла, но не прекалявайте с тях: слънчогледово, царевично и соево. Включете в менюто си и повече пресен лук, зелена салата, рукола и други листови зеленчуци. Витамин Е се съдържа и в граха, зеления боб, морковите и патладжана, както и пълнозърнестите храни. Не само чрез хапването на зеленчуци, но и плодове можем да си подсигурим полезния витамин – има го и в авокадото, боровинките и къпините.

Витамин Е не е токсичен. Въпреки това липсата му води до бързо уморяване и понижена работоспособност, мускулна дегенерация и разрушаване на червени кръвни клетки.

Кога е необходим допълнителен прием на витамин E?

Витамин Е има много благоприятно действие върху кожата. Затова е често използвана добавка в кремове за лице, ръце и тяло и тонизиращите средстава. Той има подмладяващо действие и свеж вид на кожата, освен това намалява значително хроничната пигментация.

При различни кожни проблеми е препоръчително да се приема допълнително количество витамин Е. Приемът може да става под формата на капсули и крем. Витамин Е действа облекчаващо при диабетична гангрена и изгарания. В козметологията и дерматологията витаминът е особено ефикасен при процедурите за заличаване и третиране на бръчки и следродилни стрии.

Малко повече за витамин Е и предпазването от слънчевите лъчи

Както вече отбелязахме, витамин Е облекчава изгарянията. Той понижава и вероятността от слънчеви изгаряния и увеличава ефективността на съставките в слънцезащитните кремове и лосиони.

Най-добрата протекция от слънцето ще си осигурите при комбинацията на на витамините Е и С. Важно е да се каже, че това не означава, че трябва да прилагате единствено двата витамина върху кожата и да спрете да нанасяте крем.

Витамин Е и борбата с акнето

Мит е, че витамин Е помага при лечението на акне. За съжаление, няма проучвания, които да доказват, а точно обратното. Витаминът може да ги раздразни още повече и в 90% от случаите употребата му или не подобрява състоянието на кожата и пъпките, или още по-лошо –влошава го.