Как да приготвим ориз за суши?

1
Добави коментар
sushiedo
sushiedo

Сушито е една от най – любимите храни в света. Един от ключовите моменти за приготвянето на истински рулца е съставянето на ориза. Макар да изглежда лесно, всъщност оризът за суши си има своите тънкости. Ето как се приготвя ориз за суши в пет лесни стъпки:

Избор на правилният ориз

Специалният ориз за суши се нарича „Шари“, но се среща много по – често под названието „ориз за суши“. Този специфичен продукт не се намира лесно по магазините, но въпреки това е най – подходящ за приготвянето на специалитета.

Измерване и измиване на ориза

Оризът за суши се измива под течаща вода около 1 – 2 минути, докато спре да излиза нишесте от него. Количеството е около 1 чаша ориз за 3 рула суши. След измиването оризът се поставя внимателно в тенджера и се залива с вода. Водата трябва да бъде малко повече от ориза, т.е. да го покрива съвсем леко. Точното съотношение е 1.15:1 в полза на водата. При поставяне на повече вода вместо ориз за суши може да се получи тестена каша.

Приготвяне на ориза

Една от тънкостите при приготвяне на ориз за суши е температурата на готвене. Първоначално оризът се приготвя на висока температура няколко минути, като се разбърква на всяка минута или две, докато изври водата. След това температурата се намаля до минимум и оризът се захлупва. Оставя се така около 6-8 минути, след което се проверява  нивото на водата. Ако при проверката няма вода, а само хубави, големи зърна ориз за суши – значи вече е готов. Ако това не е констистенцията, то проверката трябва да се прави на всяка минута до готовност.

Отстраняване на ориза от огъня

Има няколко тънкости при изваждането на ориза за суши от тенджерата. Първата е, че за работа се използва само дървена лъжица, защото металната ще нарани продукта и ще реагира на оцета, който се поставя после. Оризът не бива да се остъргва от дъното на тенджерата, защото точно този най – отдолу е сух и вкусът му е лош. Оризът трябва да се постави в дървена или пластмасова купа.

Овкусяване на ориза за суши

За да се постигне оригиналния вкус на сушито е необходимо оризът да се овкуси със специален оцет. Ето точното съотношение на подправките: на всеки 3 чаши неприготвен ориз се поставя половин чаша от оцета за ориза за суши, 2 супени лъжици захар и също толкова сол. Добре е да се използва само специализиран оцет  за да се получи желания вкус. Съставките се смесват в малка купа, докато се получи еднородна смес, след което сместа се добавя и обърква с ориза. Сместа се охлажда за няколко минути до достигане на стайна температура.

Сега вече оризът за суши е готов и навиването на рулцата може да започне.

В следващата статия може да научите как да приготвяте и рибата за суши.