Тръмп e опасен за икономиката като джихадисткия тероризъм

2
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT
Тръмп e опасен за икономиката като джихадисткия тероризъм
Анализът на авторитетната група за оценка на бизнес рисковете откроява поне някои „особено опасни“ за световната икономика политически характеристики на ексцентричния милиардер

18 Март 2016 05:43
0

принтирай

|

текст

Ако Доналд Тръмп стане президент на САЩ, ефектът от неговото управление ще бъде също толкова разрушителен като джихадисткия тероризъм – твърди група за рискови анализи.

Според базираната в Лондон група Economist Intelligence Unit  идването на Тръмп в Белия дом ще предизвика търговски войни с Китай и Мексико и ще предизвика спад в световните темпове на икономически растеж с около 1.5 процента.

Анализът на авторитетната група за оценка на бизнес рисковете откроява поне някои „особено опасни“ за световната икономика политически характеристики на Тръмп: изключителната му враждебност към свободната търговия, крайнодясната му позиция по проблемите на Близкия изток, включително заплахите му „да избива семействата на терористите“ и да „отиде в Сирия и да й прибере петрола“.

„Милитаристичните наклонности“ на Тръмп ще бъдат сериозен аргумент за джихадистките групировки за привличане в редиците си на нови доброволци и ще увеличат рисковете от терористични нападения в целия свят.
 

ТОП 10 на рисковете според The Economist Intelligence Unit:♦ Китайската икономика продължава да буксува

♦ Нова „студена война“ заради руската намеса в Украйна и Сирия

♦Валутните колебания водят до криза на кормпоративните дългове на новопоявилите се пазари. 

♦ ЕС започва да се пропуква , раздиран от вътрешно и външно напрежение

♦ Гърция напуска еврозоната и тя се разпада

♦ Даналд Тръмп става президент на САЩ

♦ Заплахата от джихадистки тероризъм дестабилизира глобалната икономика

♦ Великобритания гласува за напускане на ЕС

♦ Китайският експанзионизъм води до въоръжен конфликт в Югко Китайско море

♦ Срив в инвестициите в петролния сектор води до бъдещ петролен ценови шок 

 

Анализите на Economist Intelligence Unit идват точно в момент, когато Русия реагира остро на предизборен клип на Тръмп, в което той замесва и Русия, като показва кадри с руския президент Владимир Путин като джудист и ислямския тероририст „Джихади Джон“ в заплашителен жест с нож, последвани от надпис: „Когато трябва да се изправим пред най♦ сериозните си противници, деморатите имат перфектен отговор“….

След което кадърът показва Хилъри Клинтън, лаеща като куче по време на предизборен митинг….

 

 

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков коментира, че Русия оценява негативно показаното в рекламния клип и изразява съжаление, че в американската предизборна кампания непрекъснато е замесен и руския президент.

Обществената организация Priorities USA, която се ангажира с подкрепа за кампанията на Хилъри Клинтън отговори на предизвикателството на Тръмп с контра — видео, в което използват същите кадри от рекламния му клип, след което се появява водеща от ТВ — канал MSNBC и пита Тръмп с кого се съветва, за да бъде готов още от първия ден да изпълнява задълженията си като президент на САЩ. „Говоря си сам, защото имам добър мозък, а и много вече съм казал“. След което Хилъри Клинтън посреща думите му със звучен смях.

 

 

В началото на седмицата китайският вестник на английски език  Global Times нарече Тръмп „голяма уста“ и обвини милиардера в „отваряне кутията на Пандора за американското общество“.

„Мусолини и Хитлер са дошли на власт с избори и това би трябвало да служи като тежък урок за западната демокрация“ – заключава вестникът, орган на ККП.

След като Тръмп спечели пореден „Супер Вторник“ тази седмица, вестник „Washington Post“ излезе с уводен коментар, в който призовава Републиканската партия „да направи всичко възможно да не бъде номиниран Тръмп на партийния конгрес през юли“.

Спикерът на Камарата на представителите Пол Райян, който ще бъде председател на конгреса за републиканците през юли заяви, че все по-вероятно е  избирането на кандидата на Републиканската партия за президент да стане чрез гласуване от делегатите.

„Разсъждаваме върху идеята това да стане реалност и затова тези от нас, които са ангажирани с партийната конференция трябва да го имат предвид“, каза той на седмичния си брифинг за пресата във Вашингтон. Според Райян никои от кандидатите за републиканската президентска номинация  няма да може да събере 1237 делегата, нужни за получаването на номинацията, и партийната номинация ще трябва да бъде определена чрез гласуване между 18 и 21 юли на конвенцията в Кливлънд, щата Охайо.