ЕС и Турция постигнаха споразумение за мигрантите

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: Reuters

Лидерите на страните членки на ЕС одобриха днес споразумението с Турция, целящо спирането на потока от нелегални мигранти срещу предоставянето на политически и финансови отстъпки за Турция, предаде Reuters, цитиран от „Фокус“.

 

Споразумението цели затварянето на основния мигрански маршрут през Егейско море. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че след преговори с турския министър-председател Ахмет Давутоглу ще предаде за одобрение на лидерите на 28-те страни членки текста на споразумението. По-късно чешкият министър-председател Бохуслав Соботка съобщи, че споразумението е постигнато.

 

Според договора Анкара ще прибира обратно при себе си всички мигранти, които пресичат Егейско море към Гърция включително и сирийците, а в замяна ЕС ще прибира хиляди сирийски бежанци директно от Турция и ще ѝ връчи повече средства, безвизово пътуване на нейни граждани по територията на Съюза, както и ускоряване на преговорите за членството на Турция в Блока. Мигрантите, пристигащи в Гърция от неделя ще бъдат изпращани в Турция веднага след регистрацията си. ЕС също така се е съгласил да връчи нови три милиарда евро на Турция до 2018 г.

 

Решението на днешната среща на високо равнище в Брюксел показа съмнения сред някои страни членки на ЕС относно това дали споразумението ще е валидно според международното право.