4 съвета за пролетно пречистване на организма

5
Добави коментар
veleva
veleva

4 съвета за пролетно пречистване на организма Tweet

Здравето е един от най-важните фактори в човешкия живот. За да сме здрави, енергични и жизнерадостни през цялата година, необходимо е следване на определени природосъобразни методи, диети и техники, съобразени с различните сезони.

Вече е пролет! Един от най-хубавите сезони. Всичко се разеленява, разпуква и пробужда. Има много повече слънце и топло време, подходящо за всякакви видове физически активности и спорт.

Пролетната атмосфера предразполага към по-радостно настроение, по-добро самочувствие и повече здраве. Ето защо пролетта е и най-добрят сезон за пречистване, подмладяване и укрепване на имунната система.

Лечебен център Vita Rama Ви предлага 4 полезни съвета за пролетно пречистване на организма. Всички те са лесни, практични и приложими за днешния начин на живот. Може да приложите всички видове пречиствания, или само някои от тях – изборът е изцяло във вашите ръце.

1) Разтоварване с пълноценно растително хранене

Най- лесният за следване метод за разтоварване на организма е преминаване към пълноценно растително хранене за период от 14-21 дни.

Изключете всички видове животински продукти, както и различните концентрирани мазнини, които ползвате. Включете богат набор от растителни храни във вид на сокове, салати, кълнове, основни ястия:

плодове – ябълки, ягоди, череши; зеленчуци – зеленолистни – маруля, спанак, лапад, киселец, коприва, магданоз, копър, рукола, както и други като моркови, червено цвекло, зеле; кълнове – люцерна, китайски бобче, рукола, броколи, лимец; разнообразие от зърнени и бобови храни; малко количество семена и ядки.

Чрез този вид лечебно хранене Вие ще облекчите храносмилателната система; метаболитните процеси в организма ще започнат да протичат нормално; глюкозата ще се усвоява по-лесно и като реезултат ще сте по-жизнени и енергични и ще се подобри цялостното здравословно състояние.  

2) Пречистване на стомашно-чревния тракт

Здравият стомашно-чревен тракт е основа на цялостното здраве на организма. Ето защо, когато говорим за пречистване е добре да започнем от него.

Пийте повече вода, като започенте деня с 500 мл. топла вода, сутрин на гладно; Пийте прясно изцедени сокове всеки ден. Ето и подходящи комбинации от различни сокове за изчистване и възстановяване на лигавицата: – Сок от спанак (100 мл.), ябълки (100 мл.), магданоз (50 мл.); – Сок от ябълки (150 мл.), зеле (100 мл.); – Сок от ябълки (100 мл.), краставица (100 мл.) ,селъри или листа керевиз (50 мл.), малко парче пресен         джинджифил; – Сок от моркови (150 мл.), червено цвекло (50 мл), зеле(50 мл.) Наблегнете повече на сурова растителна храна като ябълки, ягоди, киви, моркови, зеле, марули, спанак, репички, краставици, червено цвекло, лимец (кълнове) и други; Може да направите и механично изчистване на стомашно-чревния тракт, като клизми и йогиската процедура – шанк пракшалана. Така организма, ще може по-бързо да изхвърли ненужните излишни токсини и по-добре да абсорбира растителната храна.

Чрез този вид пречистване, вие ще изчистите стомашно-чревния тракт от излишните токсични остатъци, натрупани вследствие на зимното хранене с по-тежки и мазни храни; ще възстановите нормалното PH на чревния тракт; ще подобрите усвояването на хранителните елементии като резултат ще подобрите вашето здраве.  

3) Пречистване на черния дроб

Пролетта е период на активност на черния дроб. Ето защо резултатите с пречистването са по-добри. Предлагаме ви мек и лесно приложим метод за изчистване и възстановяване на чернодробните канали, жлъчка и лигавица.

Започнете деня с 500 мл. топла вода; Продължете с фреш от 1-2 лимона, разредени с 1 чаша топла вода. Добавете и слънчогледов лецитин, не повече от 3-5 гр. Не препоръчваме добавянето на зехтин или други концентрирани олиа. Същият ефект на подпомагане на чернодробната обмяна се получава и със слънчогледовия лецитин. Други негови преимущества са съдържанието на фосфатидили – холин, инозитол, етаноламин. Те участват в малкия кръг на метилилация, който е отговорен за детоксификацията в организма, поддържането на имунната система, осигуряване на енергия, настроението и контрола върху възпаленията. Забележка: Ако правите широко разпространеното пролетно пречистване със зехтин и лимон, трябва много да внимавате. Това е силна намеса върху черния дроб и изисква голям ресурс от енергията в организма. Предварителната поготовка е много важна за тази процедура. Ето защо Ви препоръчваме по-мекия вариант с фреш от лимон и слънчогледов лецитин, при който може да постигнете същия ефект, но за малко по-дълго време. Консумирайте прясно изцедени сокове (след фреша от лимон). Подходящи комбинации са: – Ябълки(100мл.), моркови(50мл.), червено цвекло(50мл.), селъри или листа кервиз(50мл.); – Ябълки(100мл.),чевено цвекло(50мл.), краставица(100мл.), малко порче пресен джинджифил; – Червено цвекло(50мл.), листа от червено цвекло(100мл.), моркови(100мл.); – Ябълки(100мл.), червено цвекло(50мл.), моркови(100мл.), магданоз(50мл.) Хранете се по-често (5 пъти на ден), но с по-малки количества. Двете хранения да са основни, а другите три да са сокове и плодове. Нека двете основни ястия са съставени от салати, задушени зеленчуци и безглутенови зърнени като елда, киноа, просо и ориз(кафяв).

Колкото по-дълго време изпълнявате тази програма, толкова по-добри резултати и ще имате. След около месец ще се случат „чудеса“ с организма Ви: черният дроб започва да “диша“; започвате да усещате невероятно чувство на лекота в организма, спокойствие и уравновесяване на нервната система.

4) Цялостно пречистване на организма със сокове

Прясно изцедените сокове са мощен и пречистващ и зареждащ природен метод, чрез който да възстановим нашето здраве. Пролетта е едно от най-подходящите сезони за провеждане на соколечние. Ние ви препоръчваме:

7-10 дневно соково разтоварване; Отново не забравяйте пиенето на повече вода, минимум 1,5 л. на ден; Приемайте разнообразие от прясно изцедени сокове като: – Моркови(100мл.),спанак(100мл.), краставица(100мл.); – Маруля(100кл.), ябълки(100мл.), селъри или листа кервиз(50мл.), малко парче джиджифил; – Сладък картоф(100мл.), ябълки(100мл.), моркови(50мл.), селъри или листа кервиз(50мл.), пресно коренче    куркума; – Ябълки(100мл.),броколи(50мл.),селъри или листа кервиз(50мл.), лайм(50 мл.), малко корен джинджифил. Захранване: прави се след пречистването на сокове. Трябва да се захраните правилно и постепенно. Първите дни включете цели плодове, като бавно добавяйте и увеличавайте с: салати, кълнове, задушени зеленчуци. Чак след 6-7 дена можете да добавите и зърнени като: ориз, просо, елда, киноа, амарант. По-тежки храни като семена, ядки и бобови включете чак след 10-15 дена.

Соковото разтоварване ще осигури почивка на храносмилателните органи, ще пречисти кръвоносната система, ще допренесе за по-лесно протичане на детоксикацията в организма, жизнената енергия ще бъде пренасочена към възстановяване и подобряване функцията на клетките. Като краен резултат ще получите цялостно подобрение на вашето здраве и енергия.

На всеки два-три месеца правете някакъв вид разтоварване, за да не губите форма и винаги се съобразявайте с моментното състояние на организма Ви. Ако пълноценното растително хранене стане ваш начин на живот, ще можете да се радвате дълго време на здраве и жизненост!

Tweet