Общините Пловдив, Сливница и Созопол с награди от Бизнес Оскарите

1
Добави коментар
Svetsko
Svetsko

Водещата индустриална зона на България – община Пловдив, ще бъде отличена от тазгодишната церемония за значими постижения в бизнеса – VIP Business Awards 2016, на 24 март в хотел Хилтън.
Общината, в лицето на кмета инж. Иван Тотев и на неговия екип, ще получи награда в категорията „Голяма община с принос в развитието на бизнеса“.

В Тракия Икономическа Зона, обединяваща 6 самостоятелни зони в и около град Пловдив, инвестициите през последните 20 години вече надвишават рекордните 1,1 милиард евро, над 13 000 работни места са открити в малко над 120 компании. Само производството допринася за 52% от целия БВП на региона и възлиза на 3,1 милиарда евро. Със своята площ от 10,7 млн. кв.м. Тракия Икономически Зона е най-мащабния по рода си проект в България.

Едни от най-големите работодатели в региона са Magna Powertrain – вторият най-голям доставчик на автомобилно оборудване в света, Liebherr-Hausgeräte, ABB България, КЦМ, MaxCom, Sensata Technologies, William Hughes, Socotab, SMC, Schneider Electric, Agri Bulgaria, Zobele, Mecalit and Techno Aktaş, Osram и много други. Само за изминалата 2015-та година в Тракия икономическа зона се инвестираха близо 100 мил. евро в нови проекти.

Друг приоритет на Отдела за Бизнес развитие на Община Пловдив е ИТ и аутсорсинг индустрията. Пловдив успешно се разви през последните 4 години и като втора най-атрактивна аутсорсинг дестинация в страната, след столицата София. Наетите в сектора IT&BPO вече са около 4500. Запазвайки този темп на развитие, прогнозите са, че броят на заетите специалисти в сектора ще се удвои в следващите 5 години. Компаниите в сектора са почти 60 на брой, като повече от половината от тях развиват офисите си през последните години. Имаме редица примери на значими компании, при които след сериозен ръст в столицата, откриват втори офиси в Пловдив. Примери за това са: Sofica Group /TeleTech Holdings Inc./, Aii Data Pro, Bulpros, Telus International, 60K, StangaOnе, Questers Group, Scale Focus и др.

Община Сливница получава приз за Малка община с принос в развитието на регионалния бизнес и индустрия. През 2015 г. в общината се създаде икономическа зона, която се разпростира на 450 дка. и вече е привлякла 10 инвеститора.

Голямо постижение за Сливница е й създаването на общинско предприятие, което да поеме сметоизвозването, впоследствие се вмениха и други дейности като поддръжка на зелените площи и ремонти в общината. Към предприятието се създаде и звено за асфалтиране и ефективността се увеличи.

Инфраструктурата на една община е изключително важна за привличането на инвестиции. Община Сливница успешно приключи и два мащабни проекта на обща стойност 14 млн. лв. за рехабилитация на пътища и водопровод. Сливница е район, който участва активно в опазването и поддържането на околната среда чиста. С помощта на Министерство на околната среда и водите, се реализира проект „Възстановяване и опазване на благоприятното състояние на защитени видове. Екотуризмът в община Сливница също е един от механизмите за опазване на природата и за устойчивото развитие на района.

Специална награда от организаторите получива община Созопол за Местна власт в подкрепа на бизнеса и опазване на околната среда в региона. Добрата новина за бизнеса и за туристическата индустрия е, че Созопол ще посрещне лятото на 2016 г. с чисто море. Усилията на общината и на нейния кмет Панайот Рейзи за развитието на качествен и модерен туризъм и за подобряване на жизнения стандарт се увенчаха с успех.
В края на миналото лято бе реализиран успешно мащабен европейски проект, който осигури нова Пречиствателна станция за отпадни води, която пречиства водите не само на Созопол, но и на Черноморец и прилежащите курортни комплекси.

Вече 7 години на територията на общината функционира Регионално депо за неопасни битови отпадъци. Депото е изградено със средства от програма ИСПА. Регионалното депо обслужва общините Созопол, Приморско и Царево. Съоръжението е в експлоатация от юли 2009 г.

Към настоящия момент на територията на депото е изградена сепарираща линия – част от проект изграждане на „Енергиен обект за производство на електрическа енергия от ВЕИ чрез автоматизирна сепарационна инсталация за неопасни отпадъци”.

Община Созопол затваря кръга, който осигурява екологична сигурност с още един обект, който предстои да бъде изграден. Българо-швейцарска програма за сътрудничество избра Созопол като пилотна община за изграждане на Общински център за разделно събиране на опасни битови отпадъци. Последователната политика на община Созопол в сферата на екологията осигури чиста околна среда и съвременни екологични мощности, които гарантират по-добра жизнена среда не само за жителите на морската община, но и за целия регион на Южното Черноморие.

Една от сензациите на тазгодишните награди за значими постижения в бизнеса -VIP Business Awards 2016, е номинацията на предприемача и общественик Весилин Марешки, чието име през последните месеци неотлъчно присъства във водещите новини на българските медии. Определен е като явление в бизнеса.

През октомври 2015 г. под марката „ВМ Петролеум“ Марешки стартира петролния си бизнес. Нестандартният му подход само за броени месеци свали цената на горивата с близо 1/3 (от 2,12 до 1,45 лв за дизела, като пример). На 3.11.2015 г. той поде инициативата за провеждане на Референдум 2016, с водещ въпрос „Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?“ На 3.2.2016 година в Народното събрание бяха внесени 401 475 подписа, подкрепящи инициативата.

Петролната офанзива на варненския бизнесмен се отрази на цените на горивата в цялата страна и предизвика Комисията по защита на потребителите да започне процедура по разследване на картел на 7 от големите вериги. Всъщност Веселин Марешки въведе на пазара на горивата нов бизнес модел – т. нар. „лоу кост“.

Собственик е на верига аптеки „Марешки“, които са на пазара от над 20 години и са известни с ниските цени на медикаментите, на компания-дистрибутор на лекарства и на няколко малки бизнес от различен тип.
Водещата на българския пазар компания за производство на металорежещи и металообработващи машини с цифрово програмно управление – РАИС, също е сред номинираните. За последните две години инвестициите в ново оборудване надхвърлят 8 млн лв., включително и два успешно реализирани проекта по програмите „Конкурентоспособност“ и „Внедряване на иновации в предприятията“.

Машините на РАИС обезпечават производствения процес в предприятия в Германия, Австрия, Швейцария, Италия, Сърбия, Харватия, Гърция, Турция, Македония, Румъния, Русия, Египет и България. Продукцията се изнася в над 10 страни от Европа и Азия.

“Евро Геймс Технолоджи” (EGT) също получи номинация за бизнес-наградите. Българската компания, обявена за един от най-бързо развиващите се участници в световната казино индустрия, е специализирана в разработването, производството, разпространението и сервизирането на съоръжения за игрална дейност. Основана през 2002 г. Административният и производственият й център е съсредоточен в София в 5 сгради на обща площ от 16 000 кв.м, в които работят над 1050 професионалисти в различни области. До този момент компанията има офиси и дистрибутори в 18 страни по света, а широк обхват от продуктите й са инсталирани в над 75 юрисдикции в Европа, Азия, Южна и Северна Америка и Африка. През 2015 г. EGT откри своя фабрика и в Танзания, Африка, за да посрещне нарасналото търсене на своя техника в региона.
Всяка година „Евро Геймс Технолоджи” представя нови продуктови разработки, съобразени с най-високите производствени стандарти в индустрията.

В навечерието на своя 25 годишен юбилей една от най-успешните родни компании на международния пазар – „Рефан България” ООД, получи номинация за бизнес-статуетките. Днес фирмата се гордее с над 400 бутика в 28 държави на 5 континента, благодарение на иновативните и гъвкави бизнес форми, които предлага. Само за няколко години REFAN се превърна във водеща световна марка, разпознаваема с високото си качество, богата продуктова гама и неповторимата екзотичност на козметичните формули, вдъхновени от българската природа.

Бизнесдамата Мариана Печеян, собственик и управител на ВСК Кентавър груп – най-големия доставчик в световен мащаб на американска корпорация № 1 за инструменти и машинна окомплектовка КЕНАМЕТАЛ, също е номинирана за престижните призове. Над 96% от продукцията на компанията е предназначена за износ в страните от ЕС и САЩ. Носител на 10 последователни приза за Топ Качество и високи постижения в доставките. Компанията е редовен пряк участник на международни световни технически изложения в Хановер, Чикаго, Москва, Париж, Щутгарт, Милано, Базел и др.
За последните години фирмата е инвестирала над 40 милиона лева в модернизиране на машинния парк, производствените процеси и повишаване качеството на условията на труд.

Eдни от най-утвърдените компании у нас – „Свилоза” АД и Енергоремонт холдинг”АД, също са сред номинираните за второто издание на годишните награди VIP Business Awards 2016.

Създадена през 1966 г. „Свилоза” АД и до днес успешно реализира последователна и конструктивна програма за развитие, която я издига до най-високите международни стандарти. „Свилоза“ АД ще стартира инвестиционна програма в размер до 300 милиона лева, като целите са увеличаване на производството, покриване на екологичните норми и стандарти, които ще влязат в сила от 2018 г.

„Енергоремонт холдинг”АД (EРХ) e най-голямата структура в България, специализирана в рехабилитация, реконструкция, модернизация и изграждане на енергийните мощности в топлоелектрически, топлофикационни, водни и атомни централи, съоръжения в газово нефтената, химическата и минната промишленост и транспортната инфраструктура, в проектиране, производство, доставка, строителство и монтаж на енергетично оборудване и метални конструкции за тях, както и в контрол и определяне ресурса на метала.

По традиция Бизнес Оскарите отделят специално внимание на бизнес-обучението в българското образование. Благотворителната инициатива на тазгодишната церемония е под мотото: „Искам да остана да уча и да работя в България“. По време на събитието ще има благотворителната томбола, а събраните средства ще бъдат внесени по сметка на Ротари Клуб Самоков, официален партньор на инициативата.

ИТ-секторът, със съдействието на ERP Academy, подкрепи инициативата на Business Awards 2016 за осигураване на стипендии за социално слаби ученици. С участие в конкурс, чрез написване на есе, младежите ще имат възможност да получат пълна стипендия за единствената в България и Европа бакалавърска програма „ИТ анализ и бизнес стратегии“ на обща стойност близо 10 000 лева.

Организатор на събитието е агенция за публични комуникации ВИП Комюникейшън, с партньорството на Българската Търговско-промишлена Палата, Българо – румънската търговско промишлена палата, Сръбско-българската търговско промишлена камара, Българо-китайската търговско промишлена палата, Пловдивската Търговско-промишлена камара, Бизнес Клуб Лондон, Международната организация за сътрудничество в бизнеса и културата IEC и други.

Журирането, което ще отреди победителите във VIP Business Awards 2016, е поверено на ресорните журналисти в медиите-партньори на събитието и на браншовите организации. Нотариус Станислав Филипов ще проследи етапите на гласуване и излъчването на победителите.

Коментари

comments