Как да поправите стара мазилка – част 2

1
Добави коментар
emo-ivanov
emo-ivanov

Как да поправите стара мазилка – част 2

Лющене на боя

Друг често срещан проблем е излющената боя в старите домове, която може толкова лесно да бъде реновирана с няколко прости техники. Честа причина за излющването на боята е полагането на прекалено много слоеве боя през годините. Баданата е най-честият причинител на проблема. Бадана е материал, който се разтваря във вода и много често се използва в старите бои.

Калцият в боята реагира с влагата на калция във варовиковата мазилка и създава връзка между молекулите водно съдържание. Тази връзка позволява на количеството вода да се хлъзка по повърхността на боята и дори и да положите нов слой, той ще се обели с времето. За да решите този проблем, старата боя трябва да се премахне. Пароструйката е добро решение. Използвайте я за да размекнете боята и да я изстържете от стената без да нарушавате на-горният слой на варовиковата мазилка. Веднъж след като сте премахнали старата боя измийте с парцал стената с вода със стайна температура. Не намокряйте прекалено много стените. Изчакайте стената да изсъхне за 24 часа преди да нанесете нов слой боя.

 

Кърпене

Кърпенето на мазилка е нещо, което правят най-вече професионалистите, но ако сте смелчаги, може да предизвикате себе си с тази задача. Старата мазилка е направена от много по-различна смеска, от колкото сухата. Ще ви трябва смес от варовикова мазилка в съотношение 50/50 с вар до постигането на кремообразно състояние подобно на фъстъчено масло. След като сместа ви е готова, нанесете я със шпакла. Уверете се, че мазилката не потъва в дупката. Ако сместа е много водна, ще трябва да добавите повече мазилка и вар докато не изглежда достатъчно гъста за да издържи на собственото си тегло. След като изсъхне мазилката, изчистете отново с мокър парцал преди да боядисате.

 

Докато някои щети могат да бъдат лесно поправени, трябва много добре да премислите действията си, когато се отнася до реновация на стара сграда. Полагането на мазилка само по себе си е изкуство, което обяснява и защо повечето скулптори по тавани и ъгли са направени от същото. За това, преди да свалите старата мазилка, да изолирате и покриете със суха мазилка два пъти, уверете се, че нямате работа с незнайна работа на изкуството по стените и тавана, която си заслужава да бъде обновена. 

 

към първа част