Алексей Василиевич Суклетин: Алигаторът звяр от Казан

1
Добави коментар
etiler
etiler

В периода 1981-1985 г. Суклетин нарязва и изяжда седем жени, най-младата от които е на 11 години. Той и партньорката му Мадина Шакирова ги примамвали в техния дом. Алексей ги изнасилвал, а после – убивал. Двамата любовници транжирали заедно телата на жертвите с кухненския нож. Суклетин наливал кръвта им в емайлиран тас. Пиейки, принуждавал и Мадина да му прави компания.

Алигатор
Най-перверзният мозък на сценарист, издържащ се с писане на сценарии за филми на ужасите, е неспособен да роди историята по-долу. Суклетин просто не може да бъде сравняван с нито един друг сериен убиец и е уникален в неговите дела. Не мога да се въздържа да не започна с класическия виц: „Двама канибали вечерят. Единият казва: – Не ми харесва жена ти! Другият му отговаря: – Добре де, яж само гарнитурата.“
Шакирова си спомня как жените привличали Суклетин като източник на деликатеси – вървейки по улицата той разглеждал минувачките, коментирайки разпалено от коя колко месо и мас би могло да се изкарат. В един момент си харесал някаква жена, която била толкова пищна, а той изпаднал във възторг, че от нея можело да се изкарат 2-3 кила черен дроб. Мадина Шакирова е готвачката на човекоядеца и със старание приготвя котлети, мезета и супа от човешко месо. Двойката канибали са достатъчно гостоприемни и до ден днешен хората си спомнят как са им минавали на гости за да хапнат.

Алексей Суклетин е роден 1943 година в град Казан. На 17 години се опитал да изнасили една девойка на полето, но бил спрян от двама яки мъже. Те го стиснали за гушата и го отвели право в милицията. Младият Льоша получил за провинението си две години затвор.

Суклетин със сигурност би се превърнал в секс играчка в пандиза, ако не бил спасен от своя земляк Карас, който го направил „шестак“ – „момче за всичко“, най-ниското стъпало в йерархията на крадците.

Новото обкръжение на младежа побързало да му лепне прякор, без да подозират колко подходящ ще се окаже той в бъдеще. Неговото дълго слабовато лице, мъничките му очи, вечно избягващи погледа, и дългата му тежка челюст с големи зъби, накарали затворниците да възкликнат зарадвано: „Ха, Алигатор, същински Алигатор!“.
Суклетин излежал присъдата си и излязъл от затвора. Естествено побързал да се събере със старите приятели и да полее събитието. Само след два дни на свобода Суклетин и другарите му по чашка нападнали и ограбили една старица. Суклетин й разбил главата.

Милицията бързо открила грабителите – в близката кръчма. Този път Суклетин получил 12 години. Той отново се опитал да се присламчи към авторитетите в затвора, за да не го закачат, но в крайна сметка бил изнасилен.

Бавно, мъчително текли дните, месеците, годините. Льоша рязко се променил след изнасилването. Станал тих, умислен, мълчалив. Смирено посрещал всеобщото презрение и бил кротък като агне… А в душата му тихо се пенел и се разливал по вените му чудовищен бульон, който Сатаната варял от неговата ненавист, страх и злоба.

Хипнотичният людоед
След освобождаването си Суклетин получил постоянно местожителство като пазач в зеленчукопоризводителната база “Възход”, недалеч от село Василиево с неговата млада любовница Мадина. Задължително трябва да се отбележи, че Суклетин умеел да привлича жените. Широкоплещест, мургав, с перфектно оформена брада, не първи красавец, но уверен и властен, жените го харесвали. Действал им хипнотизиращо, особено на тези, които обичали и да си пийват.

Докато живеела заедно с канибала, Шакирова била изцяло под негово подчинение. Тя не можела да каже нищо, когато любовникът й довел през ноември 1981 г. Екатерина Осетрова. Суклетин вече бил решил, че ще убие новата позната. А Шакирова ще помогне за работата.

От материалите в съда:

“ За намерението си систематично да извършва убийства на лица от женски пол за последваща консумация, той уведомил Шакирова и поискал тя да му помага. Получавайки съгласието на Шакирова, Суклетин извел Осетрова в съседната стая и извършил с нея полов акт. След това Шакирова предложила на Осетрова да пийнат. Когато Шакирова й отвлякла вниманието, зад нея се промъкнал Суклетин с чук и я зашеметил. След това я сложил в корито, донесено от Шакирова, и й прерязал гърлото с нож. След убийството на Осетрова Суклетин, хилейки се над трупа й и с помощта на Шакирова, го разчленил. Част от трупа закопали, а друга част употребили за храна”.
Казанските любовници изгорили в печката окървавения халат на Екатерина. Неядивните части от трупа й (както е казано в протокола по-горе) хвърлили в близкото блато.

Човешкото месо харесало на двамата. По-късно Шакирова признава, че най-вкусното са женските гърди: “Меко и нежно месо”.

Вечерите на пазача „Сукатило“ 
На 13 януари 1982 година Суклетин убил Татяна Иларионова. Любовниците празнували Нова година по стар стил и определено на празничната маса им липсвали деликатеси. Послушната Мадина помогнала да разфасоват трупа. Седмица по-късно, представяйки се с паспорта на убитата, Мадина взема на изплащане магнетофон.

През февруари идва редът за изяждане на петнадесетгодишната Резеда Галимова. Мадина си запазва пуловера й, въпреки че й е малък.

През март е убита Надя Ситявина. Май – Наташа Школникова. Нея я яли цели две седмици. С бедрените й кокали Суклетин нахранил кучето, което били прибрали през зимата.

Една юлска вечер Суклетин примамил в дома си единадесетгодишната Валя Еликова. Съседите си спомнят, че на следващия ден леля Мадина си играла наоколо с детето. Е, по обедно време чичо Суклетин завел Валя в спалнята. Изнасилил я и му се дояло. Хванал момичето за краката и заблъскал главата й в стената. С кухненския нож й прерязал набързо гърлото. Разбира се – разфасоването на тялото минало семейно. Това, което по тяхно мнение не ставало за ядене, било закопано в градината.

Мадина се впечатлила от смъртта на момичето много повече отколкото на другите жени. Седмица по-късно, след скандал тя се изнесла и отишла при родителите си.

Извергът не тъгувал много. Появила се нова любовница – 23 годишната Лидия Федорова. Тя със сигурност не е и подозирала къде е попаднала…

Малко по-късно към тях се присъединява роднина – Анатолий Никитин. А пък той си вървял с водчицата. Суклетин не прекалявал с алкохола, но пари за “загрявка” се намирали. От дълго време кварталът пазарувал от канибала “телешки обрезки” много евтинко, а и от тях шишчетата ставали перфектни. По-късно, в съдебната зала, един от любителите на прясно месо, се наповръщал хубаво, разбирайки защо мръвките били толкова необичайно вкусни.

Изминали по-малко от три години.

Новата любовница на Суклетин се оказала не толкова послушна, колкото Шакирова. Често му повдигала тон. Веднъж, добре пийнала, го заплашила, че ще разкаже на милицията за произхода на месото, с което е пълен домашния хладилник. С това си изказване тя съвсем не била наясно, че си е подписала смъртната присъда.

От материалите в съда:

“ На 2 март 1985 г. Суклетин и Никитин се разбрали да убият Федорова. Някъде около 14 часа те завързали Федорова и я сложили на кревата. Никитин, по предложение на Суклетин, извършил с нея насилствен полов акт. После Никитин седнал върху нея, държейки ръцете и краката й, а Суклетин й прерязал гърлото. След убийството, гаврейки се и двамата с трупа на Федорова, я разчленили, част от трупа изяли, друга част – запазили, а дрехите на жертвата изгорили.”
На 18 март 1985 г. при Суклетин се върнала Шакирова. Той й разказал за убийството на Федорова. Шакирова почистила къщата, изпрала окървавените дрехи на Суклетин и му предложила заедно да закопаят останките на убитата жена.

Свидетелят Углов казва в съдебната зала, че на 18 април Суклетин му разказал, че е убил Федорова. На следващия ден той му показал отрязаната глава на Федорова, по която още си личали следите от изобилна козметика, и допълнил, че за убийството му помогнал Никитин. В края на април всички заедно закопават останките на Федорова във вододайната зона на базата.

Таксиметров рекет 
Колко би продължило приготвянето на”суклетиновски” мръвки не може да се предположи. Но тримата – Суклетин, Никитин и Шакирова решили да се занимават и с изнудване. Е, всъщност Суклетин още през 1979-а бил пробвал този начин за бързо забогатяване, и то с други хора.

От материалите в съда:

“В края на ноември 1979 година Суклетин, неговата партньорка и Волков, с цел заграбване на държавно и лично имущество на граждани, се наговорили да примамят шофьор на такси в дома на пазача на зеленчукопоризводителната база “Възход”, където живеели Суклетин и Шакирова, и да го ограбят. Пристигайки в базата с такси, Шакирова предложила секс на неустановен от следствието таксиметров шофьор. Влизайки в дома тя подава сигнал на чакащите Суклетин и Волков. Когато Шакирова и таксиметровият шофьор лягат в леглото, Суклетин и Волков нахлуват в къщата, разигравайки сцена на ревност, пребивайки таксиметровия шофьр, а по късно му отнемат 40 рубли и бутилка водка на стойност 4.42 рубли (през 70-те години минималната заплата в СССР беше около 70-80 рубли – б.пр.)… По-късно Суклетин и Волков инсценират фотографирането на голия шофьор на такси и го заплашват, че ще го злепоставят, ако не плати 200 рубли. Шофьорът на таксито се съгласил и на следващия ден предал на изнудвачите 200 рубли. Суклетин, Волков и Шакирова ги изразходвали за лични нужди”.
Тази схема работела безотказно. Но най-накрая се случило така, че шофьорът нямал пари. Прибрали му документите и му казали да донесе парите на следващия ден. Изплъзвайки се от канибалите, таксиметровият шофьор директно отишъл в милицията. На следващия ден всички били задържани.

Безплатен разстрел 

Шакирова била страшно изненадана от появата на милиционерите и директно започнала да обяснява. Обяснения, които милиционерите първоначално взели за общи приказки и глупотевини. Да, но през това време течал обиск, намерили вещи и паспорти на убитите жени, а от градината изкопали четири чувала човешки кости.

Започнало следствие, по време на което започнали да изникват все по и по-ужасяващи факти. Маниякът сякаш искал да шокира разследващите, обяснявайки, че съкровената му мечта била да закуси с младенец. Жените са източник на деликатесно месо, а тъпите ченгета са му отнели “една кофа най-добре изтопена женска мас”. Може би канибалът е искал да го признаят за невменяем и да го пратят на лечение?

На следователите било пределно чсно, че човек, който си е правил пържоли от седем свои любовници (и това е явно занижена бройка, тъй като разследващите нямат достоверни сведения за периода, в който канибалът е живял с Федорова), много добре знае за какво става дума. Суклетин прекрасно си е давал сметка за какво иде реч. Не е набивал на кол главите, не е рисувал с кръв по стените, нито пък после е канил познати, които да се любуват на “творенията” му. Напротив – той старателно е прикривал деянията си. Ясно му е било, че за това нещо няма да получи потупване по рамото. Експертите не сбъркали – Суклетин до последно осъзнава какво се случва. На въпрос от пазачите дали има някакви остри или режещи предмети в него, той хладнокръвно отговаря: “За какво са ми? Държавата ще ме разстреля безплатно.”

Така и станало. Суклетин е осъден на разстрел, а любовницата на канибала получава 15 години затвор. А. Никитин също е осъден на 15 години за изнасилване и убийство, но не и за “употреба на човешко месо като храна”.

Алексей Суклетин е разстрелян 1994 година.

Престоят на Мадина в затвора не е лесен – славата вървяла след нея. От Козловка се наложило да я преместят заради сбиване в Архангелска област, но и там с нея не се отнасяли по-добре. Както и да е – през 2002 година помощничката на човекоядеца, 46-годишната Мадина Шакирова, се завръща в родното си село Василиево.