Това е България – България на добрите новини /18.03 – 25.03.16/

2
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

Това е България – България на добрите новини /18.03 – 25.03.16/

С настъпването на пролетта и хубавото време, отново Ви поднасяме и порция хубави новини от страната, които да Ви заредят с още повече позитивни и приятни емоции. А и защото и за добрите новини трябва да се говори и да се споделя!

Възстановеният метох в Истанбул ще представя музейна експозиция за екзархийското дело и живота на българската общност в Истанбул, съобщиха от Министерството на културата.

Сградата датира от 1850 г. като един от центровете на българското духовно и национално възраждане. След като близо сто години имотът е бил необитаем, сега е напълно реставриран и се подготвя план за реализирането на бъдещата експозиция.

Американският сайт thrillist.com обяви класация за 11-те недооценени европейски дестинации, сред които попаднаха Созопол и древният Аладжа манастир край Варна. Идеята на класацията е да посочи именно тези места, които са запазили усещането за Европа, такава, каквато е била. Според авторите на материала всеки, който посети Созопол, задължително трябва да види старата част на града и да се наслади на красивия плаж  Харманите. Освен българските дестинации, в класацията са посочени още сръбският град Ниш, гръцкият Солун, турският Одрин, хърватският Осиек, македонският Битоля и др.

Нови 130 къси и 60 съчленени автобуси ще тръгнат по софийските маршрути като освен тях, общината пуска в движение и пет нови трамвая. Новите превозни средства са закупени със средства на Столична община и заем от Европейската инвестиционна банка.

До края на 2016 г. се очаква държавата да ”отвори” нови 304 бази с данни, до които ще имат достъп всички граждани и фирми. В следващите месеци ще се появи информация за свободните работни места във всички бюра по труда, за дейността на фонд ”Научни изследвания”, за замърсяването на въздуха и др. Така в края на годината държавните институции ще дадат достъп до общо 450 масива с информация. Според новия Закон за достъп до обществена информация, правителството ще трябва да разширява набора от бази данни всяка година, а администрацията ще има задачата ежегодно да публикува план за новите масиви с информация, които предстои да бъдат достъпни, както и поставянето на краен срок за това.

  Една от най-големите световни компании за осветителни системи в света Osram избра България за построяването на нов завод, които има за цел да обслужва цяла Европа. В строителството на предприятието, което ще се намира в района на Пловдив, ще бъдат инвестирани 45 млн. лв. и ще даде възможност за работа на близо 900 души.

Три български проекта бяха отличени с награда от престижния международен конкурс за събития Eventex Awards. В шестото му поредно издание три български проекта взеха участие в 7 от общо 19 категории. Немската верига за бързооборотни стоки Лидл, фондация “За Нашите Деца” и Българската ПР агенция PR Care, бяха компаниите, чиито проекти бяха отличени в различните категории. Те получиха своите награди на специална церемония пред 120 гости от САЩ, Европа, Азия и Близкия Изток.

През последните години се отчита ръст на интересът към родното производство от малки производители. С идеята да насърчава малките стопанства и да осъществи връзка между местните производители и потребителите в големите градски центрове, се е заела и мрежата LocalFood.bg. Тя беше официално представена на изложението Агра в Пловдив, което се проведе през месец февруари. ”Това е мрежа на малките производители на местни храни в България, която подпомага достъпа им до пазара и насърчава политиките за регламентиране на домашното производство.”, обяснява създателят й Гергана Кабаиванова. ”Ресторантите, например, които държат на качеството на продуктите и съставките в менюто, предпочитат да работят и контактуват с производителите директно, без посредници”, споделя още тя. Мрежата ще се развива и чрез национална програма с обучения и организирани срещи на малки производители.

По време на едно от най-големите туристически изложения в света MITT – Русия, Приморско успя да привлече вниманието на руските туроператори. Към момента най-силен интерес се проявява в запитванията за бази за детски лагери, но дестинацията се оказа привлекателна и за семейства, които сами организират почивката си. Посетителите на туристическата борса са проявили интерес към атрактивните места в региона и селския туризъм.

 

Деца от Кърджали организираха акция в подкрепа на останало без дом семейство. Сумата, която е събрана ще бъде дарена на пострадалото семейство, на което покрива на дома е срутен заради паднала гръмотевица. Малчуганите организираха благотворителното събитие в навечерието на Международния ден на щастието като пред входа на училището с помощта на по-големите си съученици, учители и родители, те създадоха витрина, на която изложиха свои кулинарни произведения, които продаваха.

Египетската компания за производство на санитарни и хигиенни материали Pharmaplast, започва строителство на завод в край Сандански. Очаква се строителните дейности да приключат до есента. Това е третото предприятие на компанията в световен мащаб.