Терористи отвлякоха самолет на Egypt Air | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ИЗВЪНРЕДНО – НА ЖИВО
Терористи отвлякоха самолет на Egypt Air
На борда на самолета има 81 души. Един от похитителите е тежко въоръжен, поисал е политическо убежище в Кипър и преводач за преговорите

29 Март 2016 09:31
0

принтирай

|

текст

Терорист, въоръжен с колан експлозиви, отвлече самолет А320 днес, летящ от Александрия до Кайро, съобщи арабското електронно издание “Ал Баваба”.

Той е проникнал в кабината и е заплашил пилота, принуждавайки го да пренасочи самолета към Кипър. Националността на терориста все още не е известна. По-рано „Асошиейтед прес” съобщи, че на борда на похитения самолет на Egypt Air може да има бомба.

Пилотът Амар ал-Гамал съобщил на контролната кула, че е бил заплашен от мъж с експлозиви около тялото, който му разпоредил да насочи полета към Кипър.

Това е първа снимка на отвлечения самолет на кипърското летище, който е спрян в близост до гейт 22.   

 

BREAKING First picture of hijacked #Egyptair A320 at Larcana airport https://t.co/tqFPgUKUbI pic.twitter.com/TgtVTcTOp2
— AIRLIVE (@airlivenet) March 29, 2016

 

След около един час около 09.45 ч. похитителите са разрешили на жените и децата да напуснат самолета. След това бе съобщено, че са започнали и преговорите с похитителите. Все още не става ясно дали терористът е сам или има и други съучастници на борда. Известно е само, че той е поискал преводач и след това е казал, че иска политическо убежище. 

Говорителката на кипърската полиция съобщи, че властите са сформирали два командни центъра за контролиране на ситуацията: един в кризисна зала на летището и втори в централата на полицията. Тя също заяви, че не е ясно колко са похитителите и какви са техните искания. Това в момента се опитват да утановят двата командни кризисни центъра. Работят и по въпроса да установят самоличността на терориста. 

 

BREAKING Airbus A320-20 flight #MS181 from Cairo has been hijacked https://t.co/tqFPgUKUbI pic.twitter.com/1vcw3qpSMX
— AIRLIVE (@airlivenet) March 29, 2016

Самолет А320, извършващ редовен полет MS181 e бил отвлечен половин час след излитането си от летище „Борг ел-Араб“ в Александрия и е придуден да се насочи за кацане в Кипър на летището в Ларнака в 08:50 местно време, съобщи кипърският вестник „Cyprus Mail”. Според изданието на борда има 81 души.

 

Our flight MS181 is officially hijacked. we’ll publish an official statement now. #Egyptair
— EGYPTAIR (@EGYPTAIR) March 29, 2016

Службите за сигурност отказват да дадат повече информация за инцидента. Световните медии съобщават, че скоро ще започнат преговори с похитителя.